Biz üç kardeşe babadan miras kalan bitişik iki parsel halinde zeytin bahçesi var. Kardeşim 2021 yılı Ocak ayında hissesini birilerine satmış ama bize resmen bir bildirim yapılmış değil. Ben bunu WhatsApp yazışmalarından öğreniyorum.

Bu durumda bizim şüfa hakkımız devam ediyor mu? Bunun süresi nedir? Bir de biz hissedarların bu parsellerde yeri ayrılmış değil. Ancak belli yerleri kullanıyoruz. Yarın inşaat yapmak istesek durum ne olur? 

Benim yanıtlarım her ne kadar soru soran okuyucuma ise de yaptığım açıklama diğer okuyucularım için de yol gösterici oluyor.

Onun için önce şüfa hakkını bir açıklayayım. Şüfa hakkının yeni adı önalım hakkı.

Yani hisseli gayrimenkulde ortaklardan biri hissesini ortaklar dışında birine satarsa, diğer ortakların öncelikle alım hakkı var.

İşte bu şüfa hakkı. Ortaklardan birinin hissesini satması halinde satanın ya da alanın bu durumu diğer ortaklara noter vasıtası ile bildirmesi gerekiyor.

Bu bildirimden sonra diğer ortakların önalım (şüfa) hakkını kullanması için önlerinde üç ay var.

Üç ay içinde kullanmazlarsa bu hakkı kaybederler. Ortaklara noter vasıtasıyla bildirilmemesi halinde diğer ortakların önünde iki sene var.

Bu haklarını iki sene içinde kullanmazlarsa yine haklarını kaybederler.

Okuyucumun kardeşi satışı 2021 Ocak ayında yapmış ve hissedarlara noterden bir ihbar gelmemiş. Yani bugün önalım haklarını kullanmaları için imkan sahibiler.

Bu yere bina yapmaya gelince; gayrimenkul hissedarlarının bu gayrimenkulde yerleri belli değildir. Ortaklık gayrimenkulün her yerindedir.

Dolayısıyla biri bir kenardan yer çevirip ‘burası benim’ diyemez. Dolayısıyla tüm ortakların katılımı olmadan ortak alanlara inşaat yapılamaz.

Bazı hallerde kullanım için sözlü paylaşım olabilir ama bu hukuken yerlerin ayrıldığı anlamına gelmez.

Üstelik de zeytin bahçesini yok edip inşaat yapmayın, ne olur. O zeytin ağaçları yapacağınız binadan daha değerli. En önde beni ve benim gibi düşünenleri çok üzmüş olursunuz.

Editör: TE Bilisim