Okuyucuma ve diğer mirasçılara bu yerler babasından miras kalmış. Halen miras olarak kaldığı hali ile mi malikler yoksa kendi adlarına tescil yapılırken hisselerini ayırdılar mı?

Yani halen elbirliği mülkiyeti halinde mi yoksa paylı mülkiyete dönüştü mü?

Şayet halen elbirliği mülkiyetinde ise bir hissedar, gidip tapuda bir başka hissedara payını devredemez. Bunu tüm hissedarların katılımı ile yapabilir.

Ancak bir hissedar paylı mülkiyete geçiş için usulüne uygun girişimde bulunabilir ve böylece paylar belirlenmiş ise yani elbirliği mülkiyeti kalkmış, paylı mülkiyete dönüşmüş ise bu halde okuyucum hissesini, almayı isteyen bir diğer hissedara devredebilir.

Bunun için de öbür hissedarlara haber verme mecburiyeti olmadığı gibi onlardan ‘izin alma’ diye bir zorunluluğu da yok.

Okuyucumun konumunda olan birinin hissesini ortaklar dışında birine satması halinde, diğer ortakların bu satışın iptalini isteyerek kendi adına tescil talep etme hakkı olduğunu hep yazarım. Ancak hissedarlar arasında satışta böyle bir durum söz konusu olmaz.

Hissedarlar kendi aralarında alım-satım yaparlar. Bunlar dışındaki ortaklar satışın iptalini talep edip kendi adlarına tescil talebinde bulunamazlar. Bu nedenle okuyucum hissedarlararası bir alım-satım yapacak olursa müsterih olsun.

Editör: TE Bilisim