Okuyucumun sözünü ettiği iki katlı ev babadan miras kalmış. Miras kalan mallara mirasçılar ortak olurlar. Bu ortaklık elbirliği mülkiyeti (iştirak halinde mülkiyet) şeklindeki mülkiyettir.

Yani mirasçı durumunda olan tüm kardeşler, bu yere maliktir ama her birinin bu yerdeki oraklık payı belirlenmemiş bir mülkiyettir.

Bu durumda okuyucumun bu yerden tahliyesi istenebilir mi? Hayır, istenemez. Zira aralarında bir kira ilişkisi yoktur ki kira ile ilgili mevzuat uygulansın.

Okuyucum bu yerde malik sıfatı ile oturmaktadır. Maliklerden biri olmak demek durumunu değiştirmez. Malik sıfatı vardır ve malik sıfatı ile oturmaktadır. Tahliyeyi talep konusu böyle.

Satma konusuna gelince, bu yere üç kardeş de malik ve mülkiyet türü, elbirliği mülkiyeti. Elbirliği mülkiyetinde maliklerden biri hissesini satmak isterse satamaz.

Bu mülkiyet böyle bir mülkiyettir. Hukuki bir işlem yapılacaksa tüm ortakların birlikte hareket etmesi şarttır. Ancak kardeşlerden biri ortada yok, kayıp.

Bu halde satış işlemini iki kardeşin yapması hukuken mümkün değil. Fakat yapılabilecek bir girişim söz konusu olabilir, o da ortaklığın giderilmesi talepli dava açmak.

İki katlı bir ev üç kardeşe bölünemeyeceği için mahkemece satışına karar verilebilir ve açık artırma suretiyle satışı yapılır. Bu husus okuyucularımı tatmin edecek ise bir çözümdür.

Editör: TE Bilisim