Muhtelif parseller üzerine kurulu sitelerde 2007 tarihinden itibaren toplu yapıya geçilmesi gerekiyor.

Toplu yapıya geçmek ise ‘toplu yapıya geçtik’ demekle olmuyor. Bu geçiş çok zor oluyor.

Sebebi şu; toplu yapıya geçmek için her parselin ayrı ayrı toplanıp bağımsız bölüm sayısının çoğunluğu ile toplu yapı yönetim planını kabul etmesi lazım.

Tüm parsellerde yeni bir yönetim planını kabul çok zor oluyor.

Çünkü parsellerdeki binaların bağımsız bölüm malikleri yeni yapılan yönetim planında kendilerini olumsuz etkileyecek birtakım maddeler görüyor ve buna ‘kabul’ oyu vermiyor.

Binalar yeni inşa edildiğinde yönetim planını arsa sahibi hazırlayıp tek imzayla malik sıfatı ile imzaladığı için karşı çıkan olmuyor.

Ancak bağımsız bölümler yeni maliklere devredildiğinde hepsinin gönlünü yapacak bir metin hazırlamak neredeyse imkansız olduğundan tüm parsellerde sayısal çoğunluğu bulamadığınız için de toplu yapıya geçemiyorsunuz.

Dolayısıyla okuyucumun anlattığı olayda da tüm parsellerin tek tek toplu yapı yönetim planını kabul edip imzaladıklarını görmeden ve bu yeni yönetim planının tapuda kaydını görmeden ‘bu sitede toplu yapı vardır’ denilmez ve toplu yapı sistemi uygulanmaz. Peki toplu yapı varmış gibi yönetim kuranlar suç işler mi?

Yok, bu suç değildir ama ‘toplu yapıyız’ deyip siteye ait gelirleri yasa dışı şekilde kullanıyorlarsa, bu isim altında kanunsuz iş yapıyorlarsa yapılan kanun dışı işler suç teşkil ettiği takdirde elbette şikayet ve takip konusu olur.

Fakat sadece ‘toplu yapı yönetimiyiz’ demek suç değildir. Bunu yapıp para talep eden yönetime olsa olsa istediği para verilmez, işlemleri geçersiz kılınır.

İşlemlerinde suç unsuruna rastlanırsa haklarında o zaman şikayette bulunulur. Konuyu biraz genişleteyim.

Toplu yapıya geçilmesi gereken hallerde toplu yapıya geçilmeyen sitelerde kendi yönetim planları da geçersiz hale gelmiştir ve bu halde de kat mülkiyeti uygulaması askıdadır.

Bu yasanın tatbiki bile söz konusu olmaz. Bu da büyük rahatsızlıklara neden olur.

Editör: TE Bilisim