70 dairenin problemleri ile ilgilenmek, 11 yıldır bu işi hakkıyla yapmak kolay değil. Üstelik gördüğüm kadarıyla tatil de yapmadan.

Ancak biliyorsunuz ki çalışanların senelik izinleri, hafta tatili, bayram tatili gibi hakları var. Ancak bunların kullanılmaması durumunda da bunların parasal karşılığı var.

Okuyucum bana parasal karşılığını soruyor ama bugünden ve bu bilgilerle bir parasal birim söylemek mümkün değil.

Zira kabul edelim ki bu okuyucum bugün yasal haklarını almak kaydıyla işten ayrıldı, kendisine 11 yıllık kıdem tazminatı ödenecek.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, aylık brüt maaşı 11 ile çarpılacak, bulunan rakam kıdem tazminatı olacak.

Ayrıca kullanmadığı tatil günleri var. İşte onun hesabı da ayrı. Bir kere çalışma süresi içinde kullanmadığı yıllık izin nedeniyle tatil hakkı için bunun parasını isteyemeyecek.

Çalıştığı müddet için geçen yıl kullanmadığı tatil hakkını ancak bu yıl kullanabilecek. Çalışma süresi için de bu böyle.

Ancak yukarıda değindiğim gibi bu yılın içinde işine son verildiği takdirde, işte o zaman çalıştığı yıllarda kullanmadığı izinleri paraya çevirtip, bunların parasını isteyebilecek.

Kendisinin işine son verilmesi durumunda bir de ihbar tazminatı var. Bunun da hesabı, 11 yıl için sekiz haftalık ücret ödenir, yani iki aylık.

Şimdi, yukarıda açıkladığım gibi ödenecek meblağlar çalışma yılı, çalışma şartları ve hatta işe son verme nedenlerine bağlı olarak değişmektedir.

Dolayısıyla ‘11 yıl çalıştın, şu kadar parayı hakkettin’ demek mümkün değildir. Bu ancak iş akdinin son bulduğu gün, yukarıda esaslarını verdiğim kurallar çerçevesinde hesaplanır.

Tazminatı hak etmeyecek bir nedenle işten ayrılmalarda ise mesela kıdem tazminatı ödenmez. Genel kurallar budur, neticede sonuç işten ayrılma günü netleşir.

Editör: TE Bilisim