Okuyucumun problemi doğrusu zaman zaman karşılaşılan sorunlardan biri. Bağımsız bölümler el değiştirdiğinde buna benzer sorunlarla çok karşılaşırız.

Kapıcı ücreti dışındaki konularda yeni malikler rahattır. Zira kat mülkiyetine tabi binalarda yeni malik, tapudaki tescil tarihinden önceki borçlardan sorumlu tutulmaz.

Örneğin eskiye ait aidatlar kendisinden istenemez. Bunlardan eski malik sorumludur.

Bunun için yeni malik, kendisinin tapuda devir aldığı tarihten sonrasına bakar. Ama iş kapıcı ücretine gelince durum biraz farklılık arz eder.

Kapıcı ile apartman ilişkisi bir kat mülkiyeti ilişkisi değil, bir iş hukuku ilişkisidir.

İş hukuku kapsamındaki işyerlerinde, işyerinin el değiştirmesi durumunda bu mevzuata tabi borçlardan, işçiye karşı eski malik de yeni malik de birlikte sorumludur.

Bu sadece mesken kapıcıları için söz konusu değil, tüm işyerleri için söz konusudur. İşçi alacağını eski malikten de yeni malikten de talep eder.

Yeni malik borcu öder, sonra eski malikin dönemine tekabül eden miktarı eski malikten ister. Yani yeni malik ile eski malik aralarında halleşir.

Eski malikin borcu, malik olduğu döneme rastlayan süre kadardır.

Şimdi bu durumu kapıcı ücretine yansıtırsak (çünkü kapıcı konusunda kat malikleri işveren konumundadır), yeni malik de kapıcı ile ilgili ücretlerden sorumlu ama kendi aralarında eski malikin daireye sahip olduğu dönem kadarını eski malikten talep etme hakkına sahip.

Malik olduğu dönem kadarını kendisi ödeyecek. Anlaşıldığı gibi yeni malik hakkını eski malikten arayacak, kapıcıya ödenecek ücreti ödememezlik yapamayacak.

Editör: TE Bilisim