En Son Haber'de yer alan habere göre, konut satışlarında emlakçıların talep ettiği komisyon, fahiş ev satış fiyatları düşünüldüğünde konutu alanların bütçesini daha çok zorlayan bir unsur olarak ortaya çıkıyor.

Gayrimenkul satışında emlakçılar yüzde 2 mülk sahibinden ve yüzde 2 de alıcıdan olmak üzere toplamda yüzde 4 komisyon talip ediyor.

Bu komisyon fahiş fiyat artışları göze alındığında mülkün toplam bedeli üzerinde hesaplandığı için arttıkça artıyor ve hem alıcıya hem da satıcıya artı bir yük olarak yansıyor.

600 bin liralık emlakta toplam 24 bin lira emlak komisyonu veriliyor

600 bin liralık bir konutun emlak komisyonunun yüzde 2'den mal sahibine maliyeti 12 bin lira olurken, 12 bin lira da emlakı yeni alana olmak üzere emlakçı 24 bin lira kazanıyor.

Konutu satın alan tapu harcı hariç konuta 612 bin lira vermiş oluyor.

1 milyon liralık emlakta toplam 40 bin lira emlak komisyonu veriliyor

1 milyon liralık bir konutun emlak komisyonunun yüzde 2'den mal sahibine maliyeti 20 bin lira olurken, 20 bin lira da emlakı yeni alana olmak üzere emlakçı 40 bin lira kazanıyor.

Konutu satın alan tapu harcı hariç konuta 1 milyon 120 bin lira vermiş oluyor.

2 milyon liralık emlakta toplam 80 bin lira emlak komisyonu veriliyor

2 milyon liralık bir konutun emlak komisyonunun yüzde 2'den mal sahibine maliyeti 40 bin lira olurken, 40 bin lira da emlakı yeni alana olmak üzere emlakçı 80 bin lira kazanıyor.

Konutu satın alan tapu harcı hariç konuta 2 milyon 40 bin lira vermiş oluyor.

Editör: TE Bilisim