Uzun yıllardır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve danışmanlık hizmeti veren Frame Gayrimenkul Danışmanlık kurucusu Pemra Hiçsönmez, sektörde bir süredir durağanlık yaşandığını söyledi.

Gayrimenkul fiyatlarının özellikle İstanbul'da son 1 yılda yüzde 229 artış gösterdiğini ve buna rağmen bugüne kadar satışların devam ettiğini dile getiren Pemra Hiçsönmez, seçim öncesi piyasadaki belirsizliğin konut sektörüne durgunluk yaşattığını ancak kısa dönemde satışların aşağı yönlü hareket etmesini beklediklerini ifafe etti. Hiçsönmez, sektördeki durgunluk nedeniyle yatırımcıların yeni arayışlara girdiklerini ve yurt dışına yönelmeye başladıklarını kaydetti.

DÖVİZDEKİ ARTIŞ, EKONOMİK PROBLEMLER VE GÜVENSİZLİK

Pemra Hiçsönmez, gayrimenkulde rotasını yurt dışına çeviren yatırımcıların bu yöneliminin nedenlerini şöyle açıkladı:

"Ülkemizde döviz üzerinden alım satımın kaldırılması sonrasındagayrimenkul gelirinin artık döviz bazında değerlendirilme şansı yok. Dövizde yaşanan artış ve Türk lirasının giderek değer kaybetmesi, piyasadaki tedirginlik alıcıları yurt dışına yöneltti.

Tabii bunda ekonomik problemlerimiz ve güvensizlik hususu da etkili. Önümüzdeki dönemde yurt dışı alımlarında bir artış olacağını öngörüyoruz. Hatta bu sebeple birçok ülke vatandaşlık kurallarını değiştirip, zorlaştırma yönünde adım atıyor."

TÜRKİYE'DE KONUT SATIŞLARI DÜŞECEK

Pemra Hiçsönmez, kredi kısıtlamasının da Türkiye'deki konut satışlarını olumsuz yönde etkilediğini belirtti: "Temmuz ayında fiyatların yükselişini önlemek amacıyla konut kredisine (mortgage) kısıtlama getirildi. Bu da satışları zorlaştırmaya başladı.

2023 itibarıyla gelecek olan ekspertiz zorunluluğu da artık ülkemizde mülkünü aşağı fiyattan satma konusuna tamamen bir perde çekecek ki bu olması gereken bir kuraldı, burada biz gayrimenkulcüler de eminim ki hemfikiriz" diye konuştu.

Hiçsönmez, yaklaşan seçimlerin de satışların düşmesinde etkili olduğunu ifade etti: "Yılın son aylarında piyasada beklenen hareketlenme, bu yıl seçimler nedeniyle yaşanmıyor. Taleplerde ciddi oranda bir azalma var. Seçim öncesinde bu durgunluğun yaşanmasını da normal olarak değerlendiriyoruz."

Editör: TE Bilisim