İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yüksek enflasyon endişesi yaşayan yatırımcıların, tasarruflarını güvence altına almak için gayrimenkul tercihlerine ağırlık vermeye başladığını belirterek, maliyet ve enflasyon etkisiyle artan konut fiyatlarına rağmen yatırımcıların tercihinin yine konut olduğunu söyledi.

Durbakayım, "Yılın ilk yarısında konut satışları yeni bir rekor seviye için yükseliş ivmesini devam ettirdi. Özellikle ikinci el satışları 100 bin bandını aşarak haziranda 105 bin 777 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde gerçekleşen toplam konut satışı ise 150 bin 509 oldu. Bu veriler, toplam konut satışlarının 2022 sonunda 1,5 milyonun üzerine çıkacağını işaret ediyor" diye konuştu.

"KONUT DESTEK PAKETLERİ'NİN ETKİSİ DEVAM EDİYOR"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, "Haziran ayında bu yıl yüzde 31,4’lük artış olması, sektörün canlılığını hala koruduğunu, Konut Destek Paketleri’nin etkisinin hala devam ettiğini ve yüksek enflasyon döneminde parayı mala bağlama eğiliminin konut satışlarını kuvvetli tutmaya devam ettiğini gösteriyor" dedi.

Elmas, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriye göre, 2022’nin haziran ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,7 artışla 150 bin 509 konut satışı gerçekleştiğini belirtti. Konut satışlarının ocak-haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31,4 artışla 726 bin 398 olduğuna dikkati çeken Elmas; 

"Haziran ayında bu yıl yüzde 31,4’lük artış olması, sektörün canlılığını hala koruduğunu, Konut Destek Paketleri’nin etkisinin hala devam ettiğini ve yüksek enflasyon döneminde parayı mala bağlama eğiliminin konut satışlarını kuvvetli tutmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu etkinin temmuz ve ağustos aylarında da devam etmesinin satışları güçlendireceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KREDİLİ KONUT SATIŞLARI ARTIYOR

Elmas, konut edinme destek paketlerinin kredili konut satışları üzerindeki etkisinin de devam ettiğine işaret ederek, "Geçen ay ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,6 artış göstererek 40 bin 610’e ulaştı. Mayıs ayında bu rakam 29 bin 335 idi.

Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen kredili konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,5 artışla 170 bin 317 oldu. Detaylara baktığımızda ipotekli satışların toplam içerisindeki payı yüzde 27 oldu.

Bu son dönemin en yüksek rakamı ve konut kredisi kullanımındaki artışı teyit ediyor. Bu rakamlardan anlıyoruz ki vatandaş, konuta erişimini kolaylaştıran uygulamaları bir fırsat olarak görüyor ve zaman kaybetmeden değerlendiriyor.

Böylece halkımız barınma ihtiyacını karşılarken yüksek enflasyon döneminde birikimlerini koruyacak güvenli bir yatırım yapmış oluyor. KONUTDER olarak beklentimiz, Konut edinmeye yönelik destek paketleri benzeri uygulamalarla vatandaşın konuta erişiminin kolaylaştırılmasının sağlanmasıdır" açıklamasında bulundu.

BİRİNCİ ELDE İLK KONUT KREDİ DESTEK PAKETİ KONUT EDİNİMİNİ ARTIRDI

Türkiye genelinde birinci el konut satış sayısının haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,6 artarak 44 bin 732 olduğuna dikkati çeken Elmas, şunları aktardı:

"Birinci el satışların toplam içerisindeki payı ise yüzde 29.7 ile son dönemin en yüksek düzeyinde. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,7 olarak gerçekleşti. İlk el konut satışları ocak-haziran döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artışla 412 bin 170 olarak gerçekleşti.

Birinci el konut satışlarının, toplam konut satışlarının içindeki payı geçen aya göre yüzde 2,7 artış gösterdi. Böylece birinci el konut satışlarının (üretimden satışlar) toplam konut satışları içindeki payı bir ayda kendi içinde yüzde 10 yükselmiş oldu.

Bu sonuca bakarak da hem üretim desteği hem de ilk konutunu alacaklara yönelik konut edinme destek paketlerinin özellikle İlk Evim Konut Finansman Paketi’nin etkisinin haziranda da artarak devam ettiğini söyleyebiliriz. BDDK’nın aldığı tedbirlerle de önümüzdeki dönemde üretimden gelen satış payının artacağını ön görmekteyiz."

"DESTEKLERİN OLUMLU SONUÇLARINI GÖRÜYORUZ"

BOSS4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise Türkiye'de gayrimenkulün ana sektörlerin başında geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak artan üretim maliyeti, yeni konut üretiminin yeterli olmayışı, buna karşın güçlü talep ve yabancı ilgisi fiyatların ciddi oranda artmasına sebep oluyor. Bu durum karşısında güçlü konut üreticileri faaliyetlerini sürdürme imkanı buluyor.

Ancak piyasanın hareketlenmesi ve satışların artması için kamu tarafından destek verilmesi de şart. Bu desteklerin olumlu sonuçlarını mayıs rakamlarında gördük. Haziran verileri de bu rüzgarın devam ettiğini ve sektörümüzün gücünü; gösteriyor. Salgının etkilerine ve mevcut ekonomik duruma rağmen gelen rakamlar, sektörün sağlamlığının kanıtı olarak yansıyor. Konut ve arsa satışlarında ikinci yarıda da benzer bir performans bekliyoruz."

"ORTA VE ALT GELİR GRUPLARINA YÖNELİK SOSYAL PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ"

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de tüm olumsuzluklara rağmen konut satışlarının rekorlar kırmaya devam ettiğini belirterek, hem Türkiye geneli hem de yabancıya satışların artarak sürdüğünü söyledi.Konut satışlarındaki rekorlara rağmen orta ve alt gelir gruplarının ev alma ihtimalinin her geçen gün azaldığını dile getiren Özgün, "Evi olmayan alt ve orta gelir grubuna sahip ailelerin konut alabilmelerini sağlayacak projeler hayata geçirilmeli. Bu çok önemli. Çünkü bahsettiğimiz bu grubun ev alma ihtimali her geçen gün azalıyor. Kamuya ait arazilerde uydu kentler ve yüksek adetli sosyal konut projeleri hayata geçirilmeli" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim