Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 15 nisan cuma günü konut satış istatistiklerini yayınladı. Buna göre 2022’nin ilk üç ayında satışı gerçekleşen toplam konut sayısı 320 bin 063 olurken, yabancı yatırımcı söz konusu rakam içerisinde 14 bin 344 konut ile yer aldı. Yabancı yatırımcıya konut satışında dikkat çeken gelişme, Rus ve Ukrayna kaynaklı talepte yaşanan artış oldu.

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Türkiye gayrimenkul sektörüne en çok ilgi gösteren üçüncü ülke Rusya idi, savaş ile birlikte bu ilgide artış gözlemliyoruz. Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre Rus yatırımcı ilgisi yüzde 30,5 arttı. Şubat’ta başlayan artış trendinin Mart’ta da devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Konut fiyatlarında yaşanan artışın ise hammadde, enflasyon, döviz ve ithalattaki yüksek girdi maliyetleri ile kısıtlı arz üretimi kaynaklı olduğunu ifade eden Bucak, “Konutta fiyatların yükselmesine neden olan etmenler ortadan kalkmadığı müddetçe fiyatlar üzerindeki artış baskısının devam etmesini bekliyoruz.”

Bucak, fiyatlardaki yükselişin yabancı yatırımcı kaynaklı olduğu şeklindeki yorumların ise gerçeği yansıtmadığını kaydetti ve “Sorunun doğru tespiti, beraberinde doğru çözümü getirir. 2021’de satışı gerçekleşen 1,5 milyona yakın konutun içinde yabancı yatırımcı payı yüzde 3,9 olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Konut satışlarında yaşanan artışın sevindirici olduğunu belirten Bucak, yaptığı değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

“Gayrimenkul yatırımları en istikrarlı yatırımlar haline geldi ülkemizde. Finansal yatırım araçlarının getirisinin enflasyon oranının gerisinde kalması gayrimenkulün ise değer artış oranlarının üzerinde kalması satışların artmasına gerekçe oldu.

Emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve ithalatın pahalılaşması konutta maliyetlere negatif bir etki yaptı. Artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını baskıladı ve bugünkü durum ortaya çıktı. Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz.

Yabancı yatırımcının konut fiyatları üzerinden herhangi bir etkisinin olmadığını düşünüyorum. Bu yönlü açıklamalar şu andaki durumun gerçek nedenlerini görme noktasında çarpıtma amacı taşıyor. Sorunu doğru tespit edemezseniz, tedaviniz eksik kalır. 2021 yılında yaklaşık 1,5 milyon konutun satışı gerçekleşti ve yabancıların bunun içindeki oranı yüzde 3,9 oldu. Dolayısıyla fiyatlara etki edecek bir durum söz konusu değil.

Türkiye sahip olduğu imkanlar nedeniyle herkes için çok rahatlıkla ‘B planı’ durumuna gelebiliyor. Yatırım için ideal ve bu noktada ciddi talep alıyor. Örneğin Ruslar tatil için Türkiye’den konut alıyor, Çinliler Avrupa ve Amerika vizesini daha kolay alabilmek ve ticaret için tercih ediyor.

Daha rahat bir emeklilik hayatı için Türkiye’den konut alan çok kişi bulunuyor. Yaşam tercihi ve oturum da bir başka gerekçe. 2021’de Türkiye’den konut almaya karar verenler ülkeye doğrudan 6, dolaylı olarak 10 milyar dolar döviz getirdi. 2022’de bunun 10-15 milyar dolar arasında gerçekleşmesi mümkün.

Ruslara konut satışı üç ayda yüzde 63 arttı. Türkiye’den en çok konut alan üçüncü ülke, İran ve Irak’tan sonra Rusya. Ukrayna da ilk 10 içinde yer alıyor. Savaş asla olmasını istemediğimiz bir durum ve yaşanan insani dram hepimizi derinden etkiliyor, bununla birlikte gayrimenkul tarafında özellikle Rus merkezli hareketliliğin artığını gözlemliyoruz.

Rus yatırımcı 2021 yılında bizden toplam 5379 konut aldı. Bu ayın Şubat ve Mart aylarına baktığımızda geçen yılın aynı aylarına göre artışlar yaşandığını, daha çok yaz dönemi gerçekleşen satış süreçlerinde öne çekilme olduğunu görüyoruz. Buradaki tezimiz Avrupa ve Amerika’dan yaptırım noktasında kısıtlamalara tabi kalan varlıklı Rusların daha çok Türkiye’ye yönelebileceği şeklinde.

Geçen yıl Ocak-Şubat döneminde Rus yatırımcıya 519 konut satılırken, bu yıl sadece Şubat’ta 509 konut satıldı. Mart’ta bu 547 konutun satışı yapıldı geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış yüzde 30,5 seviyelerinde. Geçen yılın ilk üç ayına göre yakaladığımız artış ise yüzde 63,6. Diğer aylarda da benzer bir yükseliş bekliyoruz.

Geçen yıl Şubat’ta Ukraynalı yatırımcıya 60 konut satışı olmuştu. 2022 Şubat’ta ise bu rakam 111 olarak gerçekleşti. Neredeyse yüzde 85’lik bir artış söz konusu. Mart ayında da geçen yılın aynı ayına göre yaşanan artış 80,6 oldu. Türkiye her iki ülke içinde dost ve güvenilir bir ülke olduğunu kanıtladı. Ve kendilerini güvende hissettikleri bir ülkeden gayrimenkule yönelmeleri çok normal”

Editör: TE Bilisim