Eva Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Anıl Ünlü, yatırım araçları arasında gayrimenkulün diğer varlıklara oranla tercih edilebilirliğini mercek altına alarak önemli bilgiler verdi.

Ünlü; 2011 yılında 100 bin lira değerinde Amerikan Doları, Euro, konut, altın, mevduat faizi ve konut yatırımı yapan bireyin yıllara oranla getirisi ve 2022 yılında yatırımın geldiği toplam tutar oranları incelediğinde;
“Döviz ve Emtia yatırımı son 5 yılda her ne kadar hızlı yükseliş trendinde olsa da gayrimenkul yatırımı 2011 - 2015 yılları arasında diğer yatırım araçlarına kıyasla en yüksek getiriyi sağladı.

Gayrimenkul sektöründe geçmiş yıl verileri incelendiğinde fiyat artış ivmesinin trende bağlı olarak azalıp yükseldiği ve yükseliş dönemlerinde diğer yatırım araçlarına oranla daha yüksek getiri elde edildiği görülmektedir. Gayrimenkul yatırımlarının tercih edilmesindeki en önemli nedenin genel yükseliş trendinde olmasıdır.” dedi. 


İstanbul’un bazı merkezlerinde 2011 yılı ve 2022 yılı ortalama konut fiyatları

2011 yılında Kadıköy’de 120 metrekare 3+1 bir evin yaklaşık 365 bin lira fiyat bandında olduğunu vurgulayan Ünlü, Göztepe’de benzer bir konut yaklaşık 385 bin lira, Kartal’da ise 2011 yılında benzer konutlar 320 bin liraydı.

 2022 yılı itibariyle Kadıköy’de 120 metrekare 3+1 bir ev yaklaşık 4.320.000 lira, Göztepe’de benzer bir konut yaklaşık 4.440.000 lira, Kartal’da ise 2.040.000 lira olarak fiyatlanmıştır.

Kartal’da döviz bazında değer kaybı var

Kadıköy ve Göztepe’den ev alan yatırımcı gerek döviz gerekse Türk lirası bazında değer kaybına uğramamışken Kartal’da ise döviz bazında değer kaybı görünmektedir.

Bu durum gayrimenkul yatırımı yapacak kişilerin gelişme potansiyeli yüksek bölgeleri seçtiklerinde diğer bölgelere oranla daha yüksek getiri sağlayabileceklerini göstermektedir.

Bölgesel farklılıklar olsa da genellikle gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına oranla daha yüksek getiri sağlayabiliyor.

Değer Artış Payı 

Gayrimenkuller pek çok kişi tarafından; yatırım, konaklama, iş yeri açma ve kiralama gibi amaçlar için satın alınır.

Satın alınan gayrimenkuller, satın alma tarihinden itibaren belli bir süre aralığında tekrar satılırsa bu satış işlemi için vergi verilmesi gerekir.

Bu vergiye de gayrimenkul değer artış kazancı vergisi adı verilir. Gayrimenkul değer artış kazancı hesaplama işlemi için TÜİK tarafından yapılan açıklamalar dikkate alınır. 

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisine dikkat!

Ev satarken ve ev alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan durumlardan biri de gayrimenkul değer artış kazancıdır.

Gayrimenkul değer artış kazancı, satın alınan gayrimenkulün 5 yıl içerisinde satılması durumunda ödenmesi gereken vergidir.

Konutun satışıyla birlikte elde edilecek gelirin belli bir kısmı bu vergi doğrultusunda hesaplanır ve devlete ödenir.

Gelir Vergisi Kanununda yer alan 80. madde bağlamında alınan gayrimenkul değer artış kazancı vergisi, konutunuzu ne zaman sattığınız açısından oldukça önemlidir.” şeklinde konuştu. 
 

Editör: TE Bilisim