Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Türkiye’de konut edinimlerini Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı nedeniyle son dört aydır zirveye taşıyan Ruslar, ilk tercihleri olan Antalya ile beraber İstanbul’da da gayrimenkul alıyor.

Özellikle genç ve zengin Rus ailelerin İstanbul Anadolu yakasını tercih ettiğini belirten bölge emlakçıları, talebin çok küçük bir alanda, Bağdat Caddesi ile Acıbadem arasında yükseldiğine dikkat çekiyor.

Bu ailelerin sosyal medya aracılığıyla bölgeyi tanıyarak kendilerine geldiklerini belirten emlakçılar, renkli sosyal yaşamın ve popüler bir alanda yaşama arzusunun ağır bastığını anlatıyor. 

Geçen hafta Rus vatandaşlarına bu alanda birkaç konut satışı daha yapıldığını belirten Remax bölge satış danışmanlarından Erol Erdoğar, “Özellikle Cadde’den başlayan bölgeyi soruyorlar. Başka yerde istemiyorlar. Bu hafta da satış görüşmelerimiz var” dedi. 

Bölgede 4.5 milyon ile 20 milyon arasında geniş bir yelpazede, kentsel dönüşümle yeniden yapılmış ya da eski konutlar yer alıyor. Bu bölgede Rusların kiralamalarının da yoğun olduğu görülüyor. 

Önceki gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış verileri de Rusların Türkiye’den konut alma eğilimindeki artışı ortaya koyuyor. Buna göre yılın ilk yarısında satılan konutların yüzde 20’si Ruslar tarafından alındı.

Yabancılara yapılan konut satışları, haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 81.8 artarak 8 bin 630 oldu. Haziran ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den bin 887 konut satın aldı. Rusların listedeki liderliği nisan ayından bu yana devam ediyor.

‘Yatırım güven veriyor’

80’den fazla ülke vatandaşının gayrimenkul alımı yaptığı Türkiye’de, üst sınır 400 bin dolara çıkarılmasına rağmen vatandaşlık arzusu ilk sırada yer alıyor.

Güven ortamı olarak görülen Türkiye’nin yatırımlarda sağladığı değer artışı da yabancıların ilgisini çekiyor. 

İngiliz araştırma şirketi Knight Frank’ın yayınladığı ‘2022 İlk Çeyrek’ araştırmasına göre, konut dünyada en fazla Türkiye’de değerlendi. Rapora göre Türkiye’de yüzde 110 değerlenen konutlara en yakın değerlenme oranı ise yüzde 26 ile Çek Cumhuriyeti’nde gerçekleşti.

Enflasyondan arındırılmış oransal sıralamada da Türkiye açık ara lider oldu. Uzmanlar, bu yüksek değerlemenin de yabancıların odağını Türkiye’de tuttuğunu, Rusların da talebini bununla birlikte katladığını ifade ediyor.

Coldwell Banker Türkiye Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, son dönemde Anadolu yakasında popüler alıcıların Ruslar olduğuna dikkat çekerken, “Savaş sonrası bir patlama var. İranlı ve Ortadoğulu alıcılara kıyasla en önemli farkları ise 1+1 , 2+1 gibi küçük metrekareye sahip daireleri de kiralama ve satın alma yapabiliyorlar. Genelde şehrin merkezini tercih ediyorlar. Bağdat Caddesi, Acıbadem, Üsküdar ilk tercihleri oluyor. Çünkü İstanbul’u gerçekten yaşamak istiyorlar” dedi.

6 ayda 6 milyar dolar

Gayrimenkul satışıyla sağlanan döviz girdisi de artmaya devam ediyor. Bu kapsamda ilk altı aylık dönemdeki yabancıya yapılan toplam konut satışlarıyla 6 milyar dolara yakın döviz girdisi sağlandığı tahmin ediliyor. 

Mars Investment Yönetim Kurulu Başkanı ve Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı Hakan Bucak, sektörün ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiğini söyledi.

Gayrimenkul edinimi yoluyla konut alımında 250 bin dolar olan bedelin 400 bin dolara çıkarıldığını hatırlatan Bucak, buna rağmen yabancının bir miktar artışla stabil şekilde alımlarına devam ettiğini söyledi.

Bucak, “Rusların Türkiye’ye ilgisi ise nisan ayından bu yana tavan yapmış durumda. Nisan-Haziran döneminde yabancıya satışı gerçekleşen toplam 21 bin 039 konutun yüzde 20.50’sini Rus yatırımcıların aldığını gözlemledik.

Ruslar ve Ukraynalıların Türkiye’deki konut alım tercihlerinde Antalya ili öne çıkıyor. Rusların Antalya’ya geliş nedenleri içinde ilk sırayı ‘iyi gelir ve iyi yaşam’ olarak ifade edebileceğimiz ekonomik temelli gerekçeler almakta.

Antalya ilinde olan konutların kalitesini ve çevresinin fiziki kalitesi tercihlerinde ikinci sırada, üçüncü olarak akraba ve arkadaşlarına yakın olmak için Antalya ilimizi tercih ettiklerini söyleyebilirim. Bu nedenlere ilave olarak Rus turistler yıllardır tatillerini Antalya’da geçiriyorlar. Bu alışkanlık onları Antalya’da ev sahibi yapma isteğini güçlendirdi” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim