Kanal Ben'de yer alan habere göre, konut fiyatlarının dövizin artması, pandemi süreci ve en önemlisi de İzmir'de yaşanan yıkıcı depremin ardından vatandaşların tercihlerinden dolayı, özellikle sahil kesimlerinde katlanarak yükselmesine neden oldu. 

Sosyal konut projelerinin yapılacağının açıklanmasının ardından piyasalarda 'konut fiyatları düşecek mi?' sorusunu akıllara getirirken, 33 yılık mesleki deneyimiyle İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “fiyatların düşmesini hiç beklemiyorum.” dedi.

FİYATLAR DAHA DA YÜKSELECEK

Güleroğlu, “33 yıllık meslek hayatımda gayrimenkul fiyatlarının düştüğünü hiç görmedim. Aksine Eylül-Ekim ayında daha da yükselecek. Çünkü bir evin yapım süresi ortalama 2-3 yıl. Bu nedenle 1-2 ay içinde konut fiyatlarının düşmesi mümkün değil.

Fiyatların düşmesi için dövizin, altının, piyasaların ateşinin düşmesi lazım. Bu parametler yükseldikçe evin maliyeti de yükseliyor ve biz de piyasalarda bu şekilde okuyoruz. İnsanlar paralarının değerini koruyabilmek adına, gayrimenkule yatırım yapıyorlar. Özellikle Suriye, İran, Irak gibi ülkelerin vatandaşlık sebebiyle alışveriş yapmasından dolayı rakamların yukarıda olduğunu söyleyebiliriz.” dedi. 

DÜNYANIN 2.PAHALI KENTİ İZMİR

İzmir'in şu anda çok talep gören bir bölge olduğunu belirten Güleroğlu, “En pahalı olan kesimler sahil bölgeleri, özellikle Çeşme ve Alaçatı ateşi çok yüksek. Bu süreç pandemi döneminde yaşandı, aynı zamanda dövizin ateşi etkili oldu.

En önemlisi de İzmir yıkıcı bir deprem yaşadı. Bu depremin sonucunda hala yıkılıp yapılmayı bekleyen konutlar var. Bu süreçte hem kiracılar hem de mal sahipleri başka evlerde oturuyor. Üniversite öğrencileri geliyor. Böyle olunca da arzın talebi karşılayamamasından kaynaklı İzmir'de fiyatlar hiçbir şekilde düşmez.” şeklinde ifade etti. 

KİRA FİYATLARI 7 BİN TL'Yİ BULACAK

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kira fiyatlarının da hız kesmeden artmaya devam ettiğini söylerken, “Üniversiteliler biraz rahat davranıyor, Eylül-Ekim'de geldikleri zaman 5 bin TL'ye tutacakları evi, 7 bin TL gibi rakamla tutabilecekler. O da bulabilirlerse...” dedi.

İZMİR'DE ARSA YOK

Güleroğlu, “İzmir'de arsa yok... 1000 konut yapılacak arsa yok. Çok net söyleyebilirim, dar gelirli için ev almak artık hayal oldu. Her zaman 'Menemen, Torbalı, Ayrancılar bölgesine yatırım yapın' diye bas bas bağırdım.

Çünkü şehir büyüyor, raylı sistem gelmeye başladığında fiyatlar uçuk rakamlar olacak dedik ve rakamlar da ortada. Menemen-Ulukent-Asarlık inanılmaz prim yapmaya başlayan yerler. Raylı sistemin gideceği her yer fiyat artışını katlayacaktır. O yüzden raylı sistem gelmeyen yerler üzerinde mülk satın almak her zaman avantajlı pozisyon yaratacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim