Ancak, finans kurumları genel olarak konut değerinin %90’ına kadar kredi verebiliyor. Eğer konut kredisi için yeterli peşinatınız yoksa, kalan miktarı ihtiyaç kredisi olarak tamamlayabilirsiniz.

Sonuç olarak da, kredi borcunuzun tamamen bitmesinin akabinde banka tarafından konulan ipoteğin de kaldırılmasıyla tapunuza kavuşabilirsiniz.

Konut Kredisi Alma Şartları

Bütün resmi süreçlerde olduğu gibi konut kredisi için de 18 yaşını doldurmuş, 70 yaşını da geçmemiş olmanız gerekmektedir.

Konut kredisi için bankanız tarafından konut ve sizinle ilgili istenen belgeleri eksiksiz olarak iletmeniz gerekmektedir. Ayrıca kredi notunuza da dikkat etmelisiniz.

Başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini arttırmak için kredi notunuzu 1.500’den yukarıda tutmanız gerekiyor.

Bu yüzden kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı, şu andaki mevcut borcunuzun durumu, kredi kullanım yoğunluğunuz gibi parametrelere dikkat etmelisiniz.

İhtiyacınız olan konut kredisi miktarını ödeyebilecek aylık ya da yıllık gelirinizi ispat ediyor olmanız da diğer şartlardan biridir.

Eğer satın almayı düşündüğünüz konutun veya konut projesinin anlaşmalı bankası mevcut değilse, konutun inşa durumunun büyük bir kısmının tamamlanmış olması ve iskanının olması da gerekmektedir.

Konut Kredisi için Hangi Belgeler İsteniyor?

Konut kredisi için belirli şartlar istense de, başvuru işlemleri sanıldığı gibi karmaşık değildir.

Belirli kredi uygunluk testlerinden sonra bankaların internet şubelerinden ya da fiziki şubelerden işlemler gerçekleşmektedir.

Bazı bankalar ek belgeler istese de genel olarak istenen belgeler şunlardır;

Banka tarafından sağlanan başvuru formu,

Nüfuz cüzdanı, pasaport ya da ehliyet belgesi,

İkametgah adresi,

Vergi levhası ya da maaş bordrosu gibi gelirinizi ispat edecek belgeler,

Konuta dair; iskan belgesi ve tapu fotokopisi

Herhangi bir şirkette çalışıyorsanız, şirketin imza sirküleri fotokopisi ve maaş hakkında herhangi bir sorun olmadığına dair ilgili yazı,

Serbest meslek sahibi iseniz; faaliyet belgesi, imza sirküleri, son yıllara ait gelir tablosu, ticaret sicil gazetesi kaydı, son yılları içeren kurumlar vergisi tahakkuk fişi gibi belgeler istenmektedir.

Daha sonra ekspertiz raporu ile birlikte kredinize kavuşabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için kredi çekmeye karar verdiğiniz banka ile görüşebilirsiniz.

Konut Kredisi Hesaplama ve Faiz Oranları

Konut kredisi faizleri, bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Bugün itibariyle konut kredi faiz oranları, vadeye ve bankaya göre yüzde 1,20 ila yüzde 2,99 arası değişmektedir ve konut kredisi çekmeye karar vermeden önce, bankaların verdiği kredi faiz oranlarını iyi bir şekilde araştırmalısınız.

Ev sahibi olma hayalinizin suya düşmemesi için bankalara ödemeniz gereken miktarı (toplam ve ay bazında) iyi hesaplamanız gerekmektedir. Genel olarak konut kredi hesaplaması şu şekilde yapılır:

İhtiyaç olan kredi miktarı, vadeye ve bankaya göre konut kredi faiz oranları, konut sigortası, DASK ve diğer masraflar hesaplandıktan sonra toplam maliyet belirtilen vadeye bölünür ve sizin aylık ödeme planınız çıkartılır. Daha ayrıntılı bilgi için bankaların internet adreslerine ya da şubelerine başvurabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim