Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre, pandemiyle birlikte kıyı şeridindeki bölgelerde artan konut talebi, hem piyasayı canlı tutarken, hem de yeni arzı bu bölgelere yönlendiriyor.

Bu alanlarda yaz aylarına yönelik yaşam trendinin yıl geneline yayılması ise ihtiyaca yönelik konut arayışını artırıyor. Eski konutların dahi fiyatlarını katladığı bölgelerde, yeni konutlarda ise döviz bazında fiyatlar dikkat çekiyor.

Son dönemde yatırımcı tarafında özellikle Rus ve Ukraynalılardan gelen talebin de etkisiyle Antalya’nın dikkat çektiğini belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, bu nedenle talep ve satış fiyatlarının önemli ölçüde arttığını ifade etti.

Kolcuoğlu, “Nitekim TCMB Konut fiyat endeksi verilerine göre de Nisan 2022 için en yüksek konut fiyat artışı yıllık yüzde 158.7 ile Antalya’nın dahil olduğu Antalya, Isparta, Burdur il grubunda görülürken, ikinci sırayı Aydın, Denizli, Muğla illerini kapsayan il grubu yüzde 146 ile aldı. İzmir’de ise Nisan ayı için yıllık bu oran yüzde 122.6 şeklinde gerçekleşti” dedi.

Lüks projeler yoğunlukta 

Bölgelerdeki yeni konut arzının da artışına dikkat çeken Kolcuoğlu, Antalya, İzmir, Muğla, Balıkesir gibi öne çıkan şehirler ve ilçelerinden örnekler verdi. Kolcuoğlu, şu bilgileri paylaştı:

“Antalya için villa tarzı yapılaşmalarda Döşemealtı ilçesi öne çıkıyor. Konyaaltı, Muratpaşa ve Alanya ilçelerinde ise havuzlu-kapalı otoparklı-güvenlikli siteler göze çarpıyor. İzmir’de ise lüks konutun uzun yıllardır yaygın olduğu Çeşme, Urla ve Güzelbahçe ilçelerinin yanı sıra geçtiğimiz senelerde daha ziyade orta gelir grubu tarafından tercih edilen Dikili ve Foça’nın lüks konut projeleri için son zamanlarda tercih edildiği; bunun yanı sıra Seferihisar’da arzın ve talebin artış gösterdiği görülüyor.

Muğla için ise Marmaris ve Datça gibi ilçelerin sınırlarının doğal eşiklere dayanması sebebiyle gelişim alanlarının kısıtlı olduğu görülürken, Bodrum’da özelikle son 2 yılda lüks konut proje sayısında önemli artış halen devam ediyor. Bodrum’da özellikle Yalıkavak, Gündoğan, Türkbükü ve Gölköy bu anlamda Bodrum’un geri kalan bölgelerinden oldukça farklılaşan bir trende sahiptir.

Son dönemde arsa fiyatlarının diğer bölgelere nazaran daha uygun olmasından kaynaklı Akyarlar’a bir kayış olduğu söylenebilir. Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde ise deniz kenarı kesimi dışında iç kesimde yer alan arsalarda da yeni ekolojik temalarda projeler geliştirilmeye başlanmış ve modern köy yaşamının tecrübe edilebileceği sürdürülebilir konut projeleri hayata geçirilmeye başlandı.”

Fiyatlar son dönemde hızlı arttı

Sahil bölgelerinde oluşan konut satış fiyatlarını metrekare bazında değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Bahar Şenyurdusev, konutlarda yapıların konum ve niteliklerine bağlı olarak fiyatların değiştiğini dile getirdi. Şenyurdusev, “Çanakkale, Ayvacık ve Edremit körfezine doğru olan bölgede yer alan dubleks konutlarda, metrekare birim değerleri 15 bin lira ile 20 bin lira civarında değişiyor.

Ayvalık Bölgesinde ise dubleks ve villa tipi konutlarda metrekare birim değerlerinin 25 bin lira ile 40 bin lira arasında. İzmir bölgesinde ise Dikili’den başlayıp, Çeşme’ye kadar olan bölgede, talep yoğunluğu ve talep eden kesimin tercihleri ve konut niteliklerine göre birim değerleri değişiyor. Dikili’de dubleks konutlarda bu birim fiyat 20 bin lira ile 35 bin lira arasında olurken, Foça’da ise 25 bin lira ile 55 bin lira arasında değişiyor.

Çeşme-Alaçatı bölgesinde ise dubleks konutların metrekare değerlerinin konutun niteliği ve konumuna bağlı olarak 50 bin lira ile 150 bin lira civarında olduğu, Urla –Mordoğan aksında ise havuzlu sitelerde birim fiyatlar 80 bin lira ile 120 bin lira civarında” diye konuştu.

Yoğunluğun arttığı Aydın Kuşadası’nda dubleks konutlarda metrekare birim değerlerinin konum ve niteliğine bağlı olarak 35 bin lira ile 55 bin lira arasında olduğunu anlatan Şenyurdusev, Muğla Bodrum’da bu değerlerin 50 bin lira ile 130 bin lira arasında olduğunu söyledi.

Yeni projeler belde ve köylere ulaşıyor

Pandemi ardından hızla artan talebin etkisine bağlı olarak sahil bölgelerinde gerek müstakil konut, gerekse site tarzı konut üretiminde artış yaşandığının görüldüğüne vurgu yapan EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, aynı zamanda uzun vadeli yatırım aracı olarak imarlı ve imarsız arsaların da tercih edildiğini söyledi. 

Bölge arayışında öne çıkan alanları değerlendiren Akkaya, “Kuzey Ege’de Çanakkale-Balıkesir Edremit Körfezi’nden başlayarak, İzmir, Aydın ve Muğla Fethiye bölgesine kadar uzanan sahil şeridinde yer alan tatil beldelerinde villa tipi konutlara, yazlıklara ve apartlara olan talepte artış yaşanıyor. 

Üst gelir grubu tarafından daha çok Muğla’da Bodrum, İzmir’de Çeşme/Alaçatı ve Urla tercih ediliyor. Bu bölgelere erişemeyen veya daha sayfiye alanında kalmak isteyen kesim tarafından ise, Muğla’da Fethiye, yine İzmir’de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı ilçeleri ile Aydın’dan Kuşadası ve Didim ilçeleri ile Kuzey Ege’de Edremit bölgesi tercih ediliyor” diye konuştu.

Akdeniz sahil şeridinde, Alanya, Kemer-Lara-Belek aksı ile Side ve Alanya ilçelerinin talepte öne çıktığını anlatan Akkaya, belde ve köy ölçeklerinde de arayışlar olduğunu ifade etti. Filiz Akkaya, “Bunun yanı sıra, Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte, köprü güzergahında yer alan Lapseki ve Gelibolu ilçeleri ile daha güneyde turizm potansiyelinin de yüksek olduğu Ayvacık, Gökçeada ve Bozcada’da ile Edremit Körfezi bölgesi de öne çıkan bölgeler arasında yer alıyor” dedi.

Editör: TE Bilisim