Akşam'da yer alan habere göre, Türk müteahhitlerin yurtdışında yılın 6 ayında üstlendiği 132 yeni projenin toplam tutarı 4.6 milyar dolara ulaşırken yeni projeler için de harekete geçildi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından yayınlanan papora göre Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerinde hayata geçirilmesi öngörülen yüzde 52'si üstyapı olmak üzere toplam 3,9 trilyon dolarlık proje için BAE, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi ülkelerle görüşmeler hızlandı.

AFRİKA DA RADARDA

Raporda Körfez ülkelerinde 2020 yılında pandemiye bağlı olarak bir ekonomik daralma gözlenirken son olarak Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen petrol fiyatlarının ise yatırım projelerine daha çok bütçe ayırılmasına olanak sağladığı belirtildi.

Raporda ayrıca önümüzdeki dönemde başta Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Gana olmak üzere Sahra-altı Afrika bölgesinde de 880 milyar dolar tutarında enerji, ulaştırma ve petrol projesinin gerçekleştirilmesinin beklendiği belirtildi.

RUSYA'DA 4 PROJE

Rapora göre geçtiğimiz yıl 11 milyar dolar tutarında rekor seviyede yeni proje üstlenilmiş olan Rusya'da, bu yılın ilk 6 ayında yaşanan savaşa rağmen toplam tutarı 396 milyon dolar olan 4 yeni proje üstlenildi.

Raporda "Yılın geri kalanı için enflasyonla mücadele adımları ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları sektörün yurt içi ve yurtdışı projeleri üzerinde belirleyici olacak" denildi.

DAR GELİRLİ İÇİN KONUT SAHİBİ OLMAK ZORLAŞIYOR

İnşaat sektöründe yatırımlarda düşüş ve artan girdi maliyetleri sorunuyla birlikte faaliyetlerin yeniden durma noktasına geldiği ifade edilen raporda, maliyet artışlarının konut fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmaya devam ettiği vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi: "Konut üretiminde gerileme izlenmekte. Olağanüstü bir dönemden geçişin ağırlıklı etkisiyle dengesizliklerin izlendiği piyasa koşullarında orta ve dar gelirli kesim için konut sahibi olmak giderek zorlaşmakta.

İnşaat imalatını finanse edebilecek çözümler gerekiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın konut fiyatlarında payı yüksek olan arsa maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmaları büyük önem taşımakta."

Editör: TE Bilisim