Akşam'da yer alan habere göre, dünya çapında Çin'den sonra ikinci sıraya oturan Türk müteahhitler, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından ödüllendirildi.

Küresel çapta yakından takip edilen ENR Dergisi'nin 'Dünyanın En Büyük 250 Müteahhidi' listelerinde yer alan 48 Türk firması ile 'Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Teknik Müşavirleri' listelerinde yer alan 6 Türk şirketi için düzenlenen törende, firma temsilcileri ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

EN AZ YÜZDE 10 PAY

Törende konuşan Erdoğan Türk şirketlerinin başarısına dikkat çekerek "Uluslararası müteahhitlik hizmetlerinin büyüklüğünün 2030'larda 750 milyar dolar seviyesine çıkacağı öngörülmektedir.

Ülkemizin bu büyük pastadan aldığı payı ilk etapta yüzde 10'a yani 75 milyar dolara çıkarmayı beraberce hedeflemeliyiz. Bu hedefi 2053 vizyonumuzda da en az yüzde 15 olarak belirlememiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Erdoğan "Son 50 yılda dünyanın 131 farklı ülkesinde 460 milyar dolarlık proje yürüten müteahhitlerimiz için ülkemizin geldiği seviye dikkate alındığında bu hedefin gayet gerçekçi olduğundan şüphe duymuyorum.

Bu projelerin yüzde 90'ı da özellikle son 20 yılda gerçekleşti. Dövizden istihdama, teknoloji transferinden makine parkının geliştirilmesine kadar, pek çok alanda sayısız faydası olan uluslararası müteahhitlik hizmetlerini tüm imkanlarımız ile desteklemeyi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

ORTAKLIKLAR KURUN

Erdoğan "Türkiye son 20 yılda karayolu, havayolu ve demiryolu altyapısını büyük ölçüde yeniledi. Sahip olduğumuz bu tecrübe uluslararası müteahhitlik projelerine daha kararlı şekilde talip olmamızı sağlamaktadır.

Sizlerden artık daha büyük ölçekli, daha büyük katma değerli projelerde gerekiyorsa girişim ortaklıkları kurarak yer almanızı bekliyoruz" dedi.

SORUNLAR ÇÖZÜLECEK

Erdoğan toplantıda dile getirilen sorunlara da dikkat çekerek "İşçilerin yurt dışındaki sorunlarıyla alakalı olarak bazı avukatlık firmalarının alavere dalavere yapmak suretiyle oradan kendilerine imkan tevlit etme gayretleri noktasında Meclis'in yeni döneminde yasal yapacağız.

Vergi konusunu da çözeceğiz" dedi. Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de katıldı.

Törende 1. sıradaki Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ödülünü Erdoğan'dan aldı. Törene Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de katıldı.

ENERJİDE KIŞA RAHAT ŞEKİLDE HAZIRLANIYORUZ

Avrupa'daki enflasyonun ekonomik ve sosyal sonuçları ile Türkiye'deki enflasyonu etkilerinin aynı olmadığını, her kesimin gelir kaybını enflasyonun üzerindeki ücret artışları ile telafi ettiklerini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:

"Her ne kadar birileri felaket tellallığı yaparak milletimizin moralini bozmaya çalışsa da Türkiye, küresel ekonomik krizi fırsata çevirme konusunda en başarılı ülkedir. Enerjide Avrupa'nın adeta mide krampları geçirdiği bir kışa biz gayet rahat şekilde hazırlanıyoruz.

Avrupa'da gıdada fiili fiyat artışıyla ücretlere yapılan artış arasında öylesine derin uçurumlar var ki, insanlar sokaklara dökülmeye başladı. Gösterge faizleriyle, enflasyon arasındaki 5-6 katlık farkları söylemiyorum."

YAKLAŞIM FARKLILIĞI VAR

"Son dönemde banka kredilerindeki sıkıntıların kaynağı ekonomi programımız değil finans kesimi ile reel sektör arasındaki geçici bir yaklaşım farklılığıdır" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu farklılığın en kısa sürede, üretim ve istihdam odaklı büyümeyi destekleyecek şekilde kapsamlı bir uzlaşmaya dönüşeceğine inandığını belirtti.

DÜNYA LİGİNDEKİLERE ÖDÜL

ENR Dergisi'nin 'En Büyük 250 Müteahhit' listelerinde yer alan 48 Türk ile 'En Büyük 225 Teknik Müşavir' listesindeki 6 Türk şirketi için ödül töreni düzenlendi.

ÖDÜL ALAN ŞİRKETLER

Rönesans, Limak, Antyapı, Yapı Merkezi, Enka, Tekfen, Onur Taahhüt, Tav -Tepe -Akfen, Nurol, Esta, Gülermak, Aslan Yapı, Sembol, Kuzu, Kolin, Yüksel, Eser Taahhüt, IC İçtaş, Çalık Enerji, İlk, Gap, Polat Yol, Alarko, Dekinsan, Gürbağ, Tepe, Makyol, Metag, Üstay, Yenigün, Summa, Gama, Nata, Cengiz, Mbd, Feka, İris, Smk, Stfa, Doğuş, Mapa, Ad Konut, AE Arma-Elektropanç, Anel, Kur, Özkar, Zafer, Özgün Yapı (Bayburt Grup), Nky, Temelsu, Tekfen Mühendislik, Su-yapı, Yüksel Proje, Proyapı.

Editör: TE Bilisim