Kadıköy’ün kentsel dönüşüm alanın Fikirtepe mevkinde hayata geçirilen “Elite Concept” projesi dış cephesinde çıkan yangın, haberler ve sektör paydaşlarının gündemine konu olmuştu. Projeyi hayata geçiren ŞUA İnşaat, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. İlgili açıklama şu sözlere yer verildi;

Bildiğiniz üzere 15 Ekim Cumartesi akşamı Fikirtepe’de bulunan rezidans projemiz Elite Concept’te bir yangın çıkmış ve itfaiye güçlerimizin üstün çabaları sayesinde yaklaşık 25 dakika içerisinde hiçbir can kaybı ve yaralanma olmadan söndürülmüştür. 24 saat içerisinde de projemizde hayat tam anlamıyla normale dönmüştür.

Yangının detaylarını araştırdığımız ve bir daha yaşanmaması adına gerekli önlemleri ivedilikle aldığımız bu süre zarfında gerek medyada gerekse sosyal medyada pek çok haber ve yorum yayınlanmış, ellerinde herhangi bir kanıt olmadan yayınlanan bazı olumsuz iddialar kamuoyunda soru işaretleri yaratmıştır. Bu anlamda bugün sonuçlanan detaylı itfaiye raporu ışığında siz basın mensuplarını ve sizin nezdinizde kamuoyunu birinci ağızdan bilgilendirmek istiyoruz.

Mimari projeye uygun olarak yapılmış ve dairelere uzak noktada yer alan, her türlü tehlikelere karşı daireleri ve içerisinde yaşayan insanları korumak için planlanan, teknik şaft bölümdeki klima dış ünitelerinin bulunduğu alanda yangın gerçekleşmiştir. Bu teknik şaft alanı ve projenin tüm dış cephesi yangına karşı en üst kategori sınıfında olan A2 dış cephe kompozit panel ile kaplanıp özel koruma duvarı içerisine alınmıştır.

Yangının nedeni; itfaiye yetkililerinin raporunda da belirtildiği üzere klima dış ünitelerinin kablolarının herhangi bir nedenden dolayı kısa devre yapmasıdır. Zemin kattan başlayıp 24’üncü kata doğru bir çizgi halinde devam etmiştir. Şiddetini olumsuz hava koşullarının etkisiyle giderek artıran yangın; binada A2 sınıfı ve yangına karşı en üst kategorideki dış cephe kompozit panel malzeme kullanılmasından dolayı kendi dikey koridorunda devam etmiş, solunda ve sağında bulunan dairelere hiçbir şekilde ulaşamamış ve ilerleyememiştir.

Şua İnşaat’ın projedeki tasarım ve altyapı çalışmalarından kaynaklanan hiçbir sorunun bulunmadığı İtfaiye Raporu’ndan da anlaşılmaktadır. Aksine olay anında çekilen fotoğraflardan da görüleceği gibi klima dış ünitelerinin dairelerden bağımsız bir koridor içinde bulunması, projede A2 sınıfı dış cephe kompozit panelin, camlarda A1 sınıfının, alt donanım malzemelerinde de yangına dayanıklı en üst kategoride olan ürünlerin kullanılması büyük çaplı bir felaketin yaşanmasını engellemiştir. Projemizin iskanı daha önceden alınmış olup, projemiz iskân işlemleri sırasında da her türlü testlerden başarıyla geçmiştir.

Şua İnşaat olarak; projelerimizde en üst kategorideki kaliteli malzemeleri kullanarak Elite Concept projemizi ve içerisinde oturan sakinlerimizi büyük bir tehlikeden korumuş, projemizin yangına karşı üstün bir performans sergilemesini sağlamış olduk. Bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması dileklerimizle, site sakinlerimize, bölgemize ve şirketimize çok geçmiş olsun diyoruz.

Sosyal medyada en çok konuşulan konuların başında klima dış ünitelerinin dışında yer alan malzeme gelmektedir. Burada kullanılan ürün; elbette ki ahşap değil bilakis yangına dayanıklı alüminyum kompozit paneldir. (Ahşap görünümlü) Bu kompozit panel, estetik açıdan projenin dış cephe tasarımı ile uyumlu olması adına ahşap rengine boyanarak kullanılmıştır. Kısacası klimaların dış ünitelerinin bulunduğu şaft bölümünde yer alan malzemenin ahşap olduğu ve yangına bunun da etkisi olduğu iddiaları hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

35 yıla yaklaşan iş hayatımızda; insanı merkeze koyan ve yaşama değer katan projeler üreten bir şirket olarak, güvenliği her zaman ilk sıraya alıyoruz. Bu doğrultuda, yangın ve deprem başta olmak üzere her türlü felaket ve sorunun her an gerçekleşmesi muhtemel olduğu gerçeğiyle önlemlerimizi projelerimizin tasarım aşamasından itibaren titizlikle alıyoruz.

Nitekim 15 Ekim günü yaşanan olay bunun en canlı örneği oldu. Klima ünitesi kablolarının kısa devre yapması sebepli çıkan yangın binamızın genelinde A2 sınıfı yangına dayanıklı ürünlerin kullanılması ve gerekli tedbirlerin en başından alınması sayesinde tüm olumsuz hava koşullarına rağmen diğer bloklara ve binadaki hiçbir daireye yayılamadı, sıçramadı ve çok kısa bir süre içerisinde itfaiye yetkililerimizin üstün başarılı çalışmaları sonucunda söndürüldü.

Yangın anında devreye giren duman dedektörleri, yangın alarmları, yangın ısısının belirli dereceye ulaştıktan sonra yangın söndürme springlerinin çalışması akıllı projelere yatırım yapmanın kritik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yangın anından tam 24 saat sonra yetkili mercilerin izni ile hayat her anlamda normal akışına döndü; dairelere hızla elektrik verildi, ısınma sistemimiz yeniden aktif hale getirildi, asansörlerimiz güvenli bir biçimde çalışmaya başladı.

Biz arka planda yangının nedenlerini araştırırken ve bir daha olmaması adına gerekli tedbirleri alırken insanlar hayatlarına güvenle devam etti. Yangın dolayısıyla oluşan hasarlar da bina sakinlerimizde ek bir mağduriyet yaratmaması açısından şirketimiz tarafından hızlıca karşılanmaya başlandı.

Olay gecesi üstün çabalarıyla yangının hemen söndürülmesini sağlayan, canla başla çalışan tüm itfaiye ekiplerimize, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve değerli ekibine, Kadıköy Kaymakamımıza, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü yetkililerine, Kadıköy Belediye Başkanımıza, çok kısa sürede bölgeyi her türlü olaya karşı hemen kontrol altına alarak bizleri güvende hissettiren Kadıköy Emniyet Müdürümüze ve görev yapan tüm ekibine, bilinçli, sakin ve soğukkanlı yaklaşımlarıyla işimizi çok büyük ölçüde kolaylaştıran bina sakinlerimize ve tüm dostlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.

Şua İnşaat olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da insanı merkeze alan projelerle, yalnızca bir ev değil aynı zamanda sürdürülebilir bir yaşam inşa etmeye devam edeceğiz. Yola çıktığımız ilk günden bu yana kendimize sorduğumuz “Daha iyi bir gelecek için ne yapabiliriz?” sorusundan hareketle ileri teknolojiden yararlanarak yüksek güvenlikli yapılara imza atmayı sürdüreceğiz.

Editör: TE Bilisim