EMLAK GÜNDEMİ

İnşaatlarda Yerli Malzeme Kullanalım!

İÇ PAZARDA YERLİ ÜRETİM KULLANMALIYIZ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, "Karar vericiler, taşıması zor ve maliyetli olan malzemeyi yerli kullanırken, içine akıl ve performans yüklenen malzemeleri ithal kullanma eğiliminde. İç pazarda da yerli malzemeye duyulacak güvenin artması şart. Mümkün olduğu kadar ihracatın arttığı, ithalatın azaldığı bir dengeyi kurmaya çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.

ÜRÜNLERİMİZ KALİTESİYLE KENDİNİ DÜNYAYA İSPATLADI

2014'te 22 milyar dolar olan inşaat malzemesi sektörünün ihracatının sonraki yıllarda bir miktar gerilediğini, geçen yıl 17 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Ferdi Erdoğan, "Ürünlerimiz, kalitesiyle kendini dünyaya ispatlamış durumda. 160 ülkeye ihracat yapıyor, batının standartlarıyla üretip doğunun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. Binalar yükseldikçe, köprülerin boyları uzadıkça, tüneller dağlardan denizlerin altına yapılmaya başlandıkça ve özellikle kamu projeleri megalaştıkça hem malzemeleri hem proje geliştiricileri hem mimarları, mühendisleri hatta ustaları hem de müteahhitleri ithal ediyoruz. Bu nedenle en iyi tecrübe ve bilgiye sahip olduğumuzu iddia ettiğimiz inşaat sektöründe, ihracatta ortalama kilogram fiyatımızı 50 sentlik ürünlerden 2,5-3 dolarlık ürünlere doğru devşirmeliyiz. İthal malzemelerden şikayetçiysek önce bu alanlarda kaslarımızı güçlendirmeliyiz. Yatırımlarımızı yeni ürün üretimleri kadar mevcut teknolojileri yenilemeye ve nitelikli ara eleman yetiştirmeye de dönük yapmalıyız."

ALTERNATİF PAZARLAR

Erdoğan, ABD'nin son vergi uygulamasından çelik ve alüminyum sektörünün etkilendiğini, diğer malzemelere de bir vergi yükü gelmesi halinde ABD'ye ihracatın ciddi sekteye uğrayacağını bildirdi.

Geçen yıl ABD'nin 1,1 milyar dolar ihracatla ikinci büyük pazarları olduğunu aktaran Erdoğan, "En büyük pazar olan İngiltere ile neredeyse aynı seviyede. 2016'da da en büyük pazarımız ABD'ydi. ABD'den inşaat malzemeleri ithalatı ise 100-150 milyon doları geçmiyor. İhracatın içinde en büyük payı yaklaşık 700 milyar dolar ile doğal taşlar alıyor. İkinci payı yaklaşık 200 milyon dolar ile metal ürünler alıyor. Ardından da seramik ve seramik sıhhi malzemeleri geliyor. ABD, bizim için önemli bir pazar ama eğer ihracat yapamaz hale gelirsek daha önceleri de olduğu gibi diğer alternatiflere yoğunlaşacağız."