61medya'da yer alan habere göre, Songül Mazlum-Ortahisar Belediye Meclisinin Ekim ayı beşinci oturumu Başkanvekili Nusret Onur başkanlığında yapıldı.

Meclise imanla ilgili 6 gündem maddesi geldi. Gündem maddeleri arasında bazı konutların aparta dönüşmek için yaptığı başvurular değerlendirildi.  

Üniversite Mahallesi ve Pelitli Mahallesi’ndeki 3 konutun, konut alanından çıkarılarak ticari alana dönüştürülmesi oy birliği ile kabul edildi. Bir başvuru ise reddedildi.  

Konutların aparta dönüştürülmesini eleştiren CHP Grubu Başkanvekili Turgay Şahin, "Bu böyle sürer gider mi? Biri konut alanı biri ticari alan.

Ben de yapayım evimi sonra bakayım deyim ki apart otelde para var. Ben de apart yapayım.” eleştirilerinde bulundu.

Eleştiriler üzerine İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca, "Ana yolların üzerinde, çevresinde ticari alanlar var. O yüzden izin verdik.  

Her başvuruya izin vereceğiz diye bir şey yok. Hepsine izin vermiyoruz." diye konuştu.

“KANUNSUZ İŞİ YAPAN İNSANLAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR”

Bunun üzerine CHP'li Turgay Şahin, "Vatandaş uyanıktır. Kanunsuz işi yapan insanlar ödüllendiriliyor. Bunun bir sonu olmalı.

Orada bu tip faaliyetler artınca herkes evimi apart otel yapayım diyecek." diyerek kaygısını paylaştı.  

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı, "Bir apart oluşumunun nasıl olunacağını belirledik. Buna göre kararlar veriyoruz. Ticari fonksiyonlar var. Müstakil konutlar var. Belli kriterlere göre izin vereceğiz." açıklamalarında bulundu.

“KONUT PARSELİNİN TİCARİ KULLANIMINA İZİN VERİYORUZ”

Bağımsız Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, "Fiili olanı apart olarak işletmek başka bir şey. Boş bir arazide apart neye giriyor? Boş bir arazide ben apart olarak bina yapacağım diyen insan ruhsatı nasıl alıyor?" sorusunu yöneltti.

İmar Müdürü Şenay Karakaş, "Boş arazi olması farklı değil. Bizim aldığımız Meclis kararı fiili yapılarla ilgili. Konut parselinin ticari kullanımına izin veriyoruz.

Boş parsel ya da mevcut bina olması önemli değil. Parselin durumuna göre karar veriyoruz.  

MHP'li Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı da, "Yeni yapacak olan kişi için imar planında ticaret alanı olması gerekiyor."  yanıtını verdi.

“AŞKANVEKİLİ ONUR’DAN TEPKİ: “BUNDAN DA OTEL OLMAZ Kİ…”

Meclise Pelitli Mahallesi’nde konuttan aparta dönüştürülecek olan bir binasının görseli yansıtıldı.

Bunun üzerine Başkanvekili Onur, “Bundan da otel olmaz ki…” serzenişinde bulundu.

Bunun üzerine Komisyon Başkanı Kanca, “Zaten üstüne yazmış apart olarak kullanılan bir bina. Fiili olarak da kullanılıyor şu anda.” yanıtını verdi.

BİNANIN DIŞ CEPHESİNE CHP’Lİ ŞAHİN’DEN DE TEPKİ

CHP’li Turgay Şahin ise, “Bu binanın dışına da müdahale edilmedi. Ya bu nedir ya!.. Siz burada bir apart otel yapıyorsunuz, fonksiyon değiştiniz. Bunun dışına da örneğin cam giydirme yap, yahut sıva boyama yap.

Sadece yangın merdiveni mi mevzu bahis, onu öğrenmek istiyorum. Bunu da tadilata sokuyorlar mı? Bunun dışının da tadilata girmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“DIŞ CEPHE KRİTERLERİ BELİRLENMEMİŞ”

Soru üzerine İmar Müdürü Şenay Karakaş, “Mevzuata ilişkin koşulları ararken şöyle bir zorlamamız yok. Sen cephede şu malzemeyi kullanacaksın şu örtüde şunu yapacaksın sen şu estetiği kullanacaksın diye bir proje müdahale hakkımız yok.

Bir şeye zorlama hakkımız yok. Çünkü dış cephe kriterleri belirlememişiz. Yani hangi sokakta hangi malzemeyi kullanacağımıza dair belediye olarak bu kriterleri belirlemedik.  

Kişiye özel istek olduğu için onu zorlayamayız ama tabi gelince uyarırız. Vatandaş zaten apart otel yapacaksa cephesine herhalde bir şeyler yapar.

Genelde yeniden düzenliyorlar. Kaplamasını kapısını penceresini değiştiriyorlar.” şeklinde konuştu. MHP’li Meclis Üyesi Ayşe Kabadayı da, "Yapı kullanma verirken bir şey yapmak lazım." önerisinde bulundu.

“MAHALLE ARALARINDA APARTA TEPKİ”

Bağımsız Meclis Üyesi Davut Çakıroğlu, "Bu öneriyi ben getirmiştim. Keşke getirmeseydim. Pişman oldum. Bitişik nizamlara mahalle aralarına kadar apart yapılıyor. Emniyet neye göre izin veriyor?

Emniyet bütün şartları sağlayan yere izin vermeli. Talebe hizmet etmiyor. Farklı noktaya gidiyor." diye konuştu. Komisyon Başkanı Faruk Kanca , “Emniyete gidip izin alıyorlardı.

Vergi numarası alıp vergi veriyorlar. 500'e yakın apart oteli nasıl yasallaştırırız ye düşündük. Tabi uygun olanlar için yasallaştırmayı düşünmüştük.” yanıtını verdi.

CHP’li Cüneyt Zorlu da eleştiri konusu olan binaya ilişkin, "Burayı zaten apart olarak kullanıyor. Bu binanın toparlanması gerekiyor. Kırıp içinde yangın merdiveni yapacak. Dolayısıyla tadilat yapılacak." diye konuştu.

“ESTETİK KOMİSYONU KARARI İSTEYELİM”

AK Partili Meclis Üyesi Mustafa Yaylalı, "Emniyet günlük kiralamada bir kayıt sistemi getirdi. Emniyet sistemine kayıt olunca sorun yok gözüktü ama Turizm Bakanlığı yeni bir karar koydu.

Bu işi yapanlar turizm belgesi alabilmek için resmi işlemlerini tamamlamaya çalışıyor.  2022 yılındaki günlük turist sayımızın yarısı kadar yatak kapasitemiz var. Turizm tesislerini artıralım.

Bugün yok dediklerimize belki yarın talep çok arttığı için evet diyeceğiz.  Bence apartların tamamında estetik komisyon kararı isteyelim.

Bu bina muhtemelen şuan turizm tesisi olarak pazarlanıyor. Estetik komisyonu cephe ve siluetini karar versin. Bu yönde karar alalım." dedi. Yaylalı’nın bu önerisi ise kabul edildi.

Editör: TE Bilisim