İngiltere'deki arkeologlar, inşaat kazısında yaptıkları araştırmada dindar ve zengin olduğu değerlendirilen bir Orta Çağ kadınına ait 1300 yıllık mezara rastladı. 

Guardian'da yer alan habere göre arkeologlar Northampton'ın batısındaki Harpole'da yaptıkları kazıda buldukları MS 630-670 yıllarına ait mezarda 'hazine' buldu. 

Londra Arkeoloji Müzesi (MOLA) ekibi, Roma sikkeleri, altın, lal taşı, cam ve yarı değerli taşlardan oluşan kolyeyi 'Harpole Hazinesi' olarak tanıttı. 

Kolye için "Türünün şimdiye kadar bulunan en şatafatlı örneği" tanımı yapıldı.

Mezarda ayrıca iki süslü kap, bir bakır tabak ve büyük bir haç da keşfedildi.

Kazı Başlanı Levente Bence Balázs, toprakta ilk başta diş kalıntıları fark ettiğini, daha sonra altın nesnelerin kendisine parıldadığını belirtti ve şöyle devam etti:

"Topraktan ilk altın çıkmaya başladığında bunun önemli bir şey olduğunu biliyorduk." 

"Britanya'da şimdiye kadar keşfedilen en önemli erken Orta Çağ kadın cenazesi" olarak değerlendirilen parçalarla ilgili Balázs, "Bu eserler 1300 yıldır gün ışığı görmemiş. Onları ilk bulan kişi olmak tarif edilemez" şeklinde konuştu.

Balázs, "Böyle bir şey bulmak her arkeoloğun hayalidir" diye devam etti.

Uzmanlar, mezardaki kadının prenses ya da başrahibe olabileceğini aktardı.

Öte yandan Harpole'da bulunan kolyenin bir benzeri olan Desborough kolyesinin de 1876'da Northamptonshire'da bulunduğu ifade edildi.

*Haberin görselleri Associated Press (AP) tarafından servis edilmiştir. 

Editör: TE Bilisim