Portekiz, ülkedeki konut kriziyle başa çıkmak amacıyla ağır bir önlem paketi açıkladı.

Buna göre, tartışmalı 'Altın Vize' uygulaması sonlandırılırken, Airbnb ve diğer kısa süreli ev kiralama uygulamalarındaki yeni lisans alımları yasaklandı.

Konut sektöründeki uzmanlar, ülkedeki düşük maaşların, varlıklı yabancıları yatırım yapmaya teşvik eden politikaların ve turizme dayalı bir ekonominin yıllardır yerel halkın konut kiralamasını veya satın almasını zorlaştırdığını düşünüyor.

Portekiz'deki yüzde 8,3'lük enflasyon oranının konut sorunu daha da kötüleştirdiğini belirten uzmanlar, 2022'de yalnızca Lizbon'da kiraların yüzde 37 oranında arttığını söyledi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Perşembe günü Lizbon'da kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, gayrimenkul spekülasyonlarıyla mücadele etmek için "yeni altın vizelerin verilmesini ortadan kaldıracağını" açıkladı.

Costa, krizin artık sadece en savunmasız olanları değil aynı zamanda tüm aileleri de etkilediğini belirttiği konuşmasında, en az 900 milyon avro (962,19 milyon dolar) değerindeki önlemlerin ne zaman yürürlüğe gireceğinin belli olmadığını söyledi.

Editör: TE Bilisim