Genç tasarımcıların desteklenmesi ve seramik sektörüne teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmanın proje teslim tarihi ise 20 Ocak 2023’e kadar devam edecek.

 Dünyamız, yaşamlarımız ve hatta evrenimiz her parçası ile sürekli bir hareket ve devinim halinde. Kozmosun ve yaşamın başlangıcını temsil eden toprak kendi oyununu kuradursun; bugün sanal evrenlerin de kuruluşunun eşiğinde, bizler de kendi oyun alanlarımızı inşa ediyoruz. Tasarım söz konusu olduğunda, parça-bütün ilişkisinde en alt parçanın akıllı bir parça olup farklılaşabiliyor olması ve bambaşka bütünleri kurabilme imkanları, tasarım süreçleriyle ilişkimizi değiştirebilecek bir dünyayı da önümüze açmakta. Küçük piksel kareleri gibi her bir araya gelişte bütününü farklı kurabilen bu akıllı parçalar kullanıcısına da bambaşka bir oyun alanı sunabilmekte. 

Kitlesel üretim yaklaşımını, kitlesel-kişiselleştirme aklıyla birleştirerek farklı bir araya gelme seçeneklerini tek bir kutu içinde malzemeyle ilişkimize de farklı bir boyut kazandırabilmektedir. Tüm bu yaklaşımın ilham ettiği kendini yeniden ve yeniden farklı şekillerde kurabilen akıl, dijital teknolojilerle de birleşince bu oyun alanının sınırları genişlemekte, fizikselden dijitale ve sanal ortamlara uzayabilmektedir. Topraktan başlayan bu yolculuk dijital ortam ve artırılmış gerçeklik imkanlarıyla nereye doğru yol alınabileceğine dair önemli bir soruyu da gündemimize getirmektedir. Özü itibariyle değişime açık ve kendini her defasında yeniden üretebilen; bir görevi, bir problemi çözmenin yanı sıra kendi hareketini, bir araya geliş biçimlerini düzenlemeyi ve biçimlendirmeyi amaçlayan böyle bir oyunu kendi parçalarıyla nasıl kurabiliriz?

Yurtbay Seramik, tüm bu söylemler üzerine belirlediği “BOZ YAP BOZ YAPMA” temasıyla, dijital bir evrenin içinde, ölçüleri belli modüler (seramik karo) parçaları(nı) kullanarak, algoritmasını kendin belirlediğin -kuralını kendin yazdığın- bir oyun kurabilir misin? sorusuna yanıt arıyor. 

Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin tasarım bölümlerine bağlı mimarlık, güzel sanatlar, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, sanat ve tasarım ile mühendislik fakültelerine bağlı mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü (yüksek lisans, sanatta yeterlilik ve doktora) öğrencilerine açık olan yarışmaya ekip olarak ya da bireysel başvuru yapılabiliyor. Ekip başlarının belirtilen bölümlerden olması koşuluyla, diğer ekip üyelerine farklı bölümlerden olma imkânı sağlıyor. 

Yurtbay Seramik’in sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alan “10’uncu Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri” jürisinde bu yıl Prof. Dr. Sevim Çizer (Seramik Sanatçısı / İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Ayşegül İzer (Mimar Sinan Güzel Sanatlar GSF Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Şebnem Yalınay Çinici (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık Bölüm Başkanı), Ahmet Burçin Gürbüz (Tasarım ATLAS/Garage ATLAS kurucusu), Prof. Dr. Burcu Öztürk Karabey (Seramik Sanatçısı, Muğla Sıtkı Koçman Üniv. Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Başkanı) yer alıyor.

Birincinin 50.000 TL, ikincinin 40.000 TL, üçüncünün 30.000 TL ile ödüllendirileceği yarışmada, üç adet 10.000 TL’lik eş değer mansiyon ödülü de verilecek. Bununla beraber yarışmada birincilik ödülüne değer görülen tasarım üretilerek 2023 yılında İstanbul’da yapılacak “Unicera Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı”nda, Yurtbay Seramik Standı’nda sergilenecektir.

Editör: TE Bilisim