Anadolu yakasındaki 400’den fazla sektör temsilcisinin bir araya geldiği Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER), 1 Kasım Çarşamba günü Büyük Kulüp’te Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki’nin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımlarıyla “Cumhuriyetin 100. Yılında Yeşil Kent İstanbul” temalı fuar düzenliyor. AYİDER Başkanı Hakan Şişik, kentsel dönüşümle birlikte yeni tehdit iklim krizine karşı binaların da “yeşil”e dönüştürülmesi gerektiğini belirtiyor.

AYİDER, sektör paydaşlarını 1 Kasım Çarşamba günü Büyük Kulüp’te “Cumhuriyetin 100. Yılında Yeşil Kent İstanbul” temalı fuar organizasyonunda bir araya getiriyor. Yapı malzeme, inşaat firması gibi firmaların stantlarıyla yer alacağı fuar organizasyonuna, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere bürokrasiden, STK’dan isimlerin yanı sıra 450 sektör temsilcisi katılacak.

Geleceğin İnşaat Perspektifini Sektör Temsilcilerine Anlattı Geleceğin İnşaat Perspektifini Sektör Temsilcilerine Anlattı

Konuyla ilgili açıklama yapan AYİDER Başkanı Hakan Şişik, “Kentsel dönüşümü konuşuyoruz ama binaların yeşil mi, çelik mi gibi nasıl yapılması gerektiğini konuşmuyoruz. İstanbul, tarihten beri su fakiri bir kent ve iklim kriziyle birlikte de yağmur periyodlarının azalması nedeniyle barajlardaki su azaldı. Bu yüzden su tüketimini azaltmalıyız.

Binalarda, siyah, gri ve mavi su ayrımlarının zorunlu olması ve planlara da işlenmesi gerekiyor. Büyük sitelerde bu yapılmaya çalışılıyoruz ancak müstakil binalarda da bunun yapılması lazım. Binalarımızı, kendi kendine yeten, doğaya zarar vermeyen, enerjiyi minimum tüketen hale dönüştürmeliyiz.

Her döktüğümüz bir metreküp beton, milli servet. Konut alıcıları, inşaat firmalarından mutfak markasını talep ediyor ama siyah, gri su ayrımı istemiyor. Ne yazık ki bu konuda konut alıcısı bilinçsiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yurt dışındaki gibi binanın enerji verimliliğini gösteren ‘YeS-Tr (Yeşil Bina Sertifikası’ isimli bir sertifikası var. Konut alıcısı, inşaat firmasından bu belgeyi talep etmeli.

Yeşil bina hem konut alıcısına hem inşaat firmasına hem de çevreye katkı sağlayacaktır. Geleneksel hale dönüşen fuar organizasyonumuzla, bu sene yeşil bina dönüşümüne dikkat çekmek istiyoruz” dedi. Şişik, bakanlığın yürütmüş olduğu ve altyapısı hazır hale gelen “YeS-Tr” belgesinin yakın zamanda işleve alınmasıyla birlikte AYİDER üyesi inşaat firmalarının “YeS-Tr” belgeli inşaat yapacaklarını belirtti.

Sektörde kalifiye eleman açığı var

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kararının doğru bir adım olduğunu belirten Şişik, “İnşaat sektörü, inşaatın gerçekleştiği bölgenin sosyo-ekonomik yapısına göre farklılık gösterdiği için arz-talep dengelerini de bölgenin yapısı doğrultusunda değerlendirmeliyiz. Kentsel dönüşümü de böyle değerlendirmek gerektiği için kentsel komisyon başkanlığı kuruldu. 1,5 milyon riskli yapıdan bahsediyoruz. 600 bininin 7 ve üzerinde yıkılacağı belirtiliyor.

Komisyonla kentsel dönüşüm süreci de hızlanacaktır” açıklamalarında bulundu. Sektörün son dönemde kalifiye eleman sorunuyla baş başa kaldığının altını çizen Hakan Şişik, mimar ve mühendis fazlalığı varken kalifiye eleman açığının olduğunu ifade ederken, kalifiye elemanın belli bir kısmının deprem bölgesinde çalıştığını söyledi.

Konut fiyatları, daire metrekarelerini küçülttü

Maliyetlerin artmasıyla birlikte konut fiyatlarının son 2 yıldır çok hızlı bir şekilde artığını ifade eden AYİDER Başkanı Hakan Şişik, alım gücünün düşmesi ve krediye erişimin zorlaşmasıyla birlikte konut satışlarının yavaşladığını belirtti. Konut fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu sözlerine ekleyen Şişik, “Konut maliyetlerinin artmasıyla birlikte daha düşük metrekareli, 1+1 ve 2+1 evlere bir yönelim söz konusu. Sitelerde de yüksek aidatların olması nedeniyle müstakil evlere bir talep var” dedi.

Editör: TE Bilisim