EMLAK GÜNDEMİ

İş Güvenliğine Sıkı Takip!

Hükümet, evrensel standartlarda ve uluslararası taahhütlere uygun kaliteli ve güvenceli çalışma hayatı için yol haritasını hazırladı. Sektörel uzmanlık uygulamasına geçilerek nitelikli iş sağlığı güvenliği hizmeti üretilecek. Bu amaçla, sektörel ve bölgesel risk analizleri yapılarak iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi sağlanacak. 

10 FAZLA ÇALIŞANI OLAN İŞ YERLERİNE KAZASIZLIK DURUMUNDA TEŞVİK VAR

Ölümle veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası olmayan, 10'dan fazla çalışanı bulunan çok tehlikeli işyerlerine teşvik uygulaması başlatılıyor. Kurulacak sanal gerçeklik merkeziyle iş kazaları, meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmaların etkinliği artırılacak. Toplumun tüm kesimlerinde güvenlik kültürü yaygınlaştırılacak.

İŞVERENLERE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

Az tehlikeli işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin uygulanabilmesini sağlamak amacıyla 1 milyon 50 bin işveren eğitildi. Beş yıl önce yaklaşık 29 bin olan iş güvenliği uzman sayısı bu yıl 110 bini geçti. 9 bin 652 olan işyeri hekimi sayısı yüzde 34 bine 508'e, bir milyon olan ortak sağlık ve güvenlik birimi sayısı 2 milyon 518'e yükseldi. 2002'de yüzde 1.4 olan iş kazası oranı 2017'de yüzde 0.96 oldu.

PSİKOLOJİK TACİZ VERİ TABANI

İşyerinde Psikolojik Tacizle Mücadele Eylem Planı kapsamında psikolojik taciz veri tabanı oluşturma ve farkındalık artırma faaliyetleri yürütülecek. Madencilik faaliyetlerinde iş güvenliği kültürünün oluşturulması amacıyla Maden Güvenlik Kurumu kurulacak.