Yeni Asır'da yer alan habere göre, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından konut kiraları ciddi bir artış gösterdi.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre deprem sonrası kira fiyatlarındaki artışlar beklentilerin üstünde çıktı.

Platformun, 1 Ocak-5 Şubat ile deprem sonrası 6 Şubat - 22 Şubat tarihleri arasını kıyaslayan araştırmasına göre İzmir'de kira fiyatlarında yaklaşık yüzde 15'lik artış yaşandı.

İzmir Emlak Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Akgün, Yeni Asır'a deprem bölgelerindeki vatandaşların İzmir'e gelmeyi tercih etmesi nedeniyle konut sıkıntısının büyüdüğünü söyledi.

Hem Türkiye'de hem İzmir'de ciddi bir barınma sorununun olduğunu vurgulayan Akgün, "İzmir'de ev bulma konusunda rahatlama olması için hızlı şekilde 200 bin ile 300 bin arasında konut yapılmasına ihtiyaç var. Ayrıca İzmir'in yüzde 75'inin yıkılıp, tekrar yapılması gerekiyor" diye konuştu.

YÜZDE 400 YÜKSELTİLDİ

Piyasalarda nitelikli konut bulmanın çok zor olduğunu ifade eden Akgün şunları söyledi: "Isınma sistemi olmayan, mutfağı ve banyosu bakımsız daireler bile 7-8 bin liraya kiraya veriliyor.

İzmir'de son 6 aylık süreçte kira fiyatları yüzde 50 artmış vaziyette. Çok yüksek fiyatlar var ve daire yok. İnsanlar parselli yerlerine konteyner koyup yaşamaya başladı.

Bunun dışında boşaltılan bir ev için yüzde 400 daha yüksek fiyata kira isteniyor.

Deprem korkusuyla şehrimize gelenler nedeniyle kiralar yüzde 15 yükseldi. 6 bin liralık dairelere 8 bin lira kira isteniyor. Şu anda ciddi bir ev sorunu var."

HIZLICA KONUT ÜRETİLMELİ

Kira artışları sorununun çözümünün hızlı bir şekilde konut üretilmesinden geçtiğini vurgulayan Akgün, "Hükümetin 1 milyon konut üretme projesi var. Çok hızlı bir şekilde konut üretilmesi lazım.

Eski binaların ise rehabilite edilmesi gerekiyor. İzmir'in yüzde 75'i yıkılıp, tekrardan yapılmalı" ifadelerini kullandı. Akgün, ülkede 7 milyona yakın konut açığı bulunduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim