Karar'da yer alan habere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Antakya AFAD‘da yapılan Proje Alanları Koordinasyon Toplantısının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuştu.

Bakan Kurum, az hasarlı, hasarsız, orta hasarlı olarak değerlendirilen binaların Defne ve Samandağ merkezli depremler nedeniyle yeniden değerlendirileceğini söyledi. Kurum, yeni binaların yapılacağı alanı da açıkladı.

İSTANBUL'DA 1,5 MİLYON KONUT YENİ ALANLARA TAŞINACAK

Bakan Kurum, İstanbul'da 1,5 milyon riskli konut belirlendiğini, bu konutların boşaltılarak Anadolu ve Avrupa yakasında iki ayrı rezerv alanına taşınacağını duyurdu.

HATAY'DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YENİDEN YAPILACAK

"Hatay'da hem merkezde hem Defne, Samandağ ve Kırıkhan'da hasar tespit çalışmalarını yeniden yapacağız. Az hasarlı, hasarsız, orta hasarlı olarak değerlendirilen binalar tekrar incelenecek." diyen Kurum, "Hatay'da 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 bin binanın tespitini yaptık. Bunlar ağır hasarlı, hasarlı ve yıkılması gereken binalar." şeklinde konuştu.

İŞTE YENİ BİNALARIN YAPILACAĞI ALAN:

Yeni yapılacak binaların sağlam zemin üzerine ve şehrin kültürel yapısını koruyarak taşınacağını ifade eden Kurum, "Amanos Dağları'nın eteklerine binalar inşa edeceğiz" dedi.

"MEHMETÇİK İLK ANDAN İTİBAREN SEFERBER OLDU"

Bakan Kurum'un ardından konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Mehmetçik ilk andan itibaren seferber oldu. Çalışmalarını sürdürüyor. 57 tabur yani 40 binden fazla uzman personelle deprem bölgesindeydik. Başlangıçta arama kurtarma en önemli konuydu.

Burada da uzman personelimiz bir çok vatandaşımızın enkazdan kurtulmasına katkı sağladı. Barınma ve gıda ihtiyacı için tüm imkanlarımızı seferber ettik. 109 mutfak ve 41 seyyar fırınımız bölgede. 3 öğün sıcak yemek çıkartılıyor."

BAKAN AKAR: "42 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ"

"70 civarında uçakla bölgedeki intikalleri gerçekleştirdik. Denizde de benzer bir köprü kurduk. Büyük hacimli iş makinalarımızı bölgeye taşıdık.

Yaralılarımızın da tahliyesinde gerekli destek sağlandı. İki gemimizi de hastaneye dönüştürdük. Sağlık hizmeti veriyorlar. 11 bin vatandaşımız tedavi edildi. Kahramanmaraş'ta da sahra hastanesi açtık.

Akaryakıt ihtiyacı için de destek verdik. Sosyal tesislerimizi de açtık, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı misafir ediyoruz.

Suriye'den Türkiye'ye doğru bir göç olmamıştır. Aksine kendi ülkelerine giden 42 bin civarında Suriyeli vatandaş var."

BAKAN NEBATİ: "23 GÜNDÜR BÖLGEDEYİZ"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Adıyaman’da konteyner kent ziyaretinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati şu ifadeleri kullandı;

"Bakanlar olarak depremin ardından illerimizdeki organizasyonun başına geçerek şehirlerimizde meydana gelen hasarların tespitinde ve bunların koodinasyonunda her birimizi farklı bir ilde görev aldık.

23 gündür bölgedeyiz ve sürekli bir araya gelerek organizasyonun en hızlı şekilde gerçekleşmesi noktasında birbirimize destek oluyoruz.

"1 YIL İÇİNDE KONUT İHTİYACI GİDERİLMİŞ OLACAK"

Asrın değil herhalde son birkaç yüzyılın en büyük afetlerin yaşandığı bir dönemde, 13 milyon insanın etkilendiği bir süreçteyiz.

Özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman gibi çok ciddi hasarların yaşandığı illerde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde giderilmesi ve geçen süre içerisinde tüm taleplerin karşılanmasından sonra da gerekli adımları atacağız.

KONTEYNER KENTLER KURULDU

Önce çadırlar kuruldu şimdi konteyner kentler. 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde de konut ihtiyacı giderilmiş olacak."

Editör: TE Bilisim