İMKON Başkanı Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektörünün yaklaşık iki yıldır fahiş fiyat ve maliyet artışlarıyla mücadele ettiğini vurguladı.
Yüksek enflasyonun alt ve orta gelir grubunun konuta erişimini zorlaştırdığına dikkat çeken Tellioğlu, son üç yılda konut üretiminin yıllık 200-250 bin civarında düştüğünü, bir konutta arsa maliyetinin 2 ila 3 milyon liraya yükseldiğine dikkat çekti.
Tellioğlu; konut arz/talep piyasasındaki durgunluğu gidermek, vatandaşın konut alımını kolaylaştırmak ve depreme karşı İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşümü hızlandırmak için tespit ve önerilerini özetle şöyle sıraladı:
“İnşaat temel malzeme fiyatları, çimento, beton, cam v.b, girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı arttı. Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve altyapısı hazır sorunsuz arsa temini yetersiz kaldı. Başta maliyet artışları ve diğer sebepler konut fiyatlarını ve dolaylı olarak hızlı bir şekilde kiraların artmasını tetikledi. Ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek, oluşan arz kaybı konut fiyatlarına yansıdı, kira talebini artırdı ve kiralar erişilemez noktaya geldi. Bütün bu zor süreçlere bir de belediyelerin imar ve altyapı çalışmaları ruhsat işlemlerinin uzun sürmesi, yapısal disipline katkı sağlamayan bazı bürokratik gereksiz uzun prosedürler işi daha da zorlaştırmakta, birçok imar planı davalık olurken, davalar uzun sürmektedir.
Son 1 yıldır sektörün nitelikli işgücü/usta bulamama sorunu sektörle işbirliği içerisinde çözülmelidir. Kısa vadede sektör çalışanlarının yurtdışına çıkışı kısıtlanmalı, yurtdışından geçici işgücü temin edilmelidir. Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmelidir. Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme döneminin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine (enflasyon muhasebesi) güncellenerek tahakkuk edilmeli. Kamu müteahhitlerimizin başta fiyat farkından doğan mağduriyetleri olmak üzere sektörü etkileyen diğer sorunları çözülmeli.”