Milliyet'te yer alan habere göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası"nın detaylarını açıkladı.

Nebati, "Yüzde 10 peşinat, 15 yıla kadar vade ile 0,69’dan başlayan oranlarla kredi desteği sağlanacak" dedi.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, merak edilen soruları canlı yayında tek tek cevapladı.

KONUT FİYATLARI SABİT Mİ OLACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şu ifadeleri kullandı:

“Konut fiyatlarını takip edeceğiz. Projeye dahil olan firmalar girdiği zaman bizim belirlediğimiz kriterler çerçevesinde girecek kampanya süresince konut fiyatlarını sabit tutacaklar. Uymamaları halinde onlara sağladığımız garantörlük ve konut kredisinden faydalanma imkanına erişemeyecekler.

HANEDEN AİLE BİREYLERİNİN KONUTU OLMASI DAHİLİNDE BAŞVURU YAPABİLİYORLAR MI?

Ailede konut olmama şart. Ailesinde konutu olmaması gerekiyor. Anne ve babanın konutu olmaması gerekiyor. Bu çerçevede 18 yaşını doldurmuş gençler için bu projelere başvurabiliyorlar.

Konutta bir taban fiyat olacak burada orta gelirli vatandaşlarımızın konuta erişimini sağlamak. Bununla ilgili çalışmaları yaptık.

KAÇ KONUT YAPILACAK?

Burada 100 bin konut verdik. Bu konutla alakalı ilk etapta 100 bin konut olarak değerlendiriyoruz. Bunun model olmasını Hazine Bakanlığı ile çalışıyoruz.

Sürekli bu modelin uygulanmasıyla ilgili bir mortgage sistemini hayata geçirmek için bir pilot uygulama diyebiliriz. Devamında bu proje inşallah devam edecektir.

İSTANBUL VE DİĞER İLLERDE YAPILACAK KONUT MİKTARI NE KADAR OLACAK?

İller bazında bir çalışmayı da beraberinde yürütüyoruz. 100 bin konutluk finansman paketinde limitler çerçevesinde yüzde 25’inin İstanbul, yüzde 75’inin de diğer Anadolu illerinde olması yönünde bir çalışmamız var.

81 ildeki vatandaşlarımızın bu ölçüde faydalanmasını istiyoruz. Bankalarla birlikte illerimizin nüfusları ve konut fiyat arzı ile talebi, konut fiyatlarındaki artışla birlikte belirlemiş olacağız.”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Burada 2 şeye dikkat etmemiz lazım. Biz orta gelir düzeyinde olan vatandaşlarımızın konut sahibi olmasını kolaylaştırıyoruz. 2, Türkiye’deki konut üretim arzında bir iyileştirilme yapılması için KGF paketimiz var.

Bu ikisi de çok cazip imkanlarla bir taraftan konut üreticilerini öbür taraftan konuta ulaşımda zorluk çeken vatandaşlarımızın rahatını amaçlayan bir çalışma. Bu çalışma için de aylardır süren paydaşlarımızla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın içinde olduğu konsept içerisinde oluşturuldu.

FIRSATÇILARA KARŞI NASIL BİR YAPTIRIM UYGULANACAK?

Kampanya son dönemin en önemli kampanyalarından birisi olmuştur.

Vatandaşlarımızın ve üreticiler içerisinde kısa günün karı olarak olaylara bakıp böylesine büyük bir kampanya içerisinde ben nasıl fırsat yakalarım anlayışı ile değil ihtiyacı olanların konut sahibi olduğu ve üreticilerin rahat şekilde finansmana ulaşıp Türkiye’deki ihtiyacı karşılamayı amaçlayan bir kampanya bu.

Bunun içerisinde kim ki yanlış iş yapıyorsa. Bu defa çok açıklıkla söylüyorum. Mayıs ayında ya da önceki kampanyalarda biz vatandaşımızın ferasetine güvenerek iş yaptık.

Fahiş fiyat artışlarının günün kısa karı olarak değerlendirilmesi bizim için en önemli kısımdı.

Talepler bize ulaşılmaya başlandığı andan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın katkılarıyla vergi denetim kurulu başkanlığı ve bankalarımızla fiyatların hangi seviyede olduğu, hangi seviyede fiyatlandığı, 2022 yılında köpüklerin de gittiği fiyatlamaları aldık.

Konut satışları ile ilgili tapu dairelerinde rayiç bedellerle ilgili her türlü bilgiyi almak çok kolay. Burada vatandaşlarımıza ve özellikle de satıcılarımıza sesleniyorum. Bu bir vatandaşa yönelik özverili bir kampanyadır.

Lütfen bu kampanyadan ihtiyacı olanlar faydalansın. İhtiyacı olanlar bu kampanyayı sürüklesinler. Yaptırımlarla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığımızla Maliye kesimimiz ciddi bir biçimde yaptırımların en ağır olacağı bir süreci takip ediyorlar.

Bankacılık Denetleme Kurumu’muz gerekli analizi yapıyorlar. Çok sıkı bir şekilde denetimi takip edeceğiz. Bu kampanyada ilk 3 yıl hanehalkı geliri de baz alınmak suretiyle Hazine taksit desteği sağlamış olacak. Zaten çok iyi bir oranla finansmanı sağlıyoruz. 1 milyon liralık bir kredi finansmanının bir özet tablosunu vereyim.

0.69 FAİZ ORANI İLE İLK 3 YIL ÖDEMELER NASIL OLCAK?

Bugün 1.20 ile 1 milyon liralık kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 lira aylık taksitle konut sahibi olabilir. Bizim bu sistemde 0.69 ile ilk 3 yılda vatandaşımız ilk yıl 4 bin 410 liralık bir taksit ödeyecek.

Yani 13 bin 587 liralık bir ödeme yapılması gerekirken 0.69 ile taksitin ilk yılında 4 bin 410 liralık ödeme olacak. Yıllık 52 bin 922 liralık ödeme oluşuyor.

Hanehalkı geliri de aylık gelirin 15 bin lira olduğunu varsaydığımızda yüzde 30’luk bir ödeme payı ile konut sahibi oluyor.

2. yıl bunu 5 bin 400 liraya çıkarıyoruz. 5 bin 400 liralık taksit ile hanehalkının yüzde 30 gelirinin taksit olarak ödediği bir yılı geçirmiş oluyoruz.

3. yılda bir miktar daha arıtıyoruz 6 bin 480 lira, bu ne demektir? Kirada olan ev sahibi olmaya çalışan vatandaşlarımız konut sahibi oluncaya kadar bütün yükünü biz almış oluyoruz.

Vatandaş buraya kira alıyormuş gibi girmiş olacak. Kiracıysa ödediği kira miktarı eve taşındıktan sonra onun hane gelirine eşitlendiği için çok ciddi bir şekilde ödeme kolaylığı sağlanacak.

4. yılda 10 bin 315 lira takside çıkıyor. Burada azami olarak yüzde 39 civarında ödeme yapmaya başlıyor ve her geçen yıl 10 bin 315 lira sabit kalmak kaydıysa son 8 yılda 12 bin 697 liraya çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin liraya gelmiş oluyor.

Şu anda 1.20 ile aynı şartlarla ev almaya kalkanın ödediği miktar 2 milyon 445 bin lira, bizim bugün ortaya koyduğumuz kampanya ile 1 milyon 909 bin lira para ödemiş olacak.

BAŞVURULARDA AZAMİ GELİR DÜZEYİ NE KADAR OLACAK?

Eve çok rahat bir şekilde girecek. Hesaplamasını yapacaksak 2 milyon kullanacak için bu. Birinci bölgede azami geliri 80 bin lira olan, ikinci bölgede azami geliri 65 bin lira olan ve 3. bölgede azami gelirinin 45 bin lira olan kişilerin faydalanacağı bir kampanya bu.

EV HANIMLARI KAMPANYAYA BAŞVURABİLECEK Mİ?

Burada orta gelirliyi hedeflediğimiz çok açık. Kooperatif üyeleri, miras yolu ile yüzde 100’ün üzerinde tapu sahipliği olanlar kapsam dışında.

Evi olanlar kapsam dışında, bu kapsama girenler aile içerisindeki bireyin gelirinin olması kaydıyla sistem içerisinde olması kaydıyla ve son 2 ayın 9’unda SGK primi ödemiş olma kaydıyla, ev hanımı alabilecek mi? Eşi kefil oluyor o şekilde ev alabilir.

EŞLERDEN BİRİNİN KONUTU VARSA YARARLANABİLİR Mİ?

Aile içerisinde ev olmaması lazım. Buradaki amacımız ev sahibi olmayı sağlamaktır.

Bir şartımız daha var 5 yıl konut satılmayacak. Zaten konutun da ilk 5 yıldaki özellikle ilk 3 yılı konut sahipliği olmak için özendirilen tam bir kira öder gibi ev sahibi olduğunuz nokta.

Bu anlamda ciddi katkı sunduğumuzu söylemiş olayım.

Eşlerden birisinin konutu varsa gene olmaz.

İstanbul için söylüyorum 1 ve 2. bölge için konut sahipliği en az o ilde 1 yıl ikame etme zorunluluğunu koyuyoruz. Herhangi bir ildeki yatırım amacıyla gelip İstanbul’da konut alma peşine düşmesin.

1 ve 2. bölgeler için yaşıyorsa oralarda konut alma imkanı var. Bu kısıtlamalar da çok açık bir şekilde istismar edenlerin yolunun kapatıldığı bir yer. Burada amacımız konut üreticilerini korumak.

Gene Hazine’ye yükü kabul edilebilir sınırlar içerisinde olan ve bunun da zaman içerisinde karşılayacak gücü olan bir maliyeti var. Yaş sınırı yok.

Ancak ekonomik hayata girmesi ve bir bankada kredi alabilecek gelir ve kredibilitesinin olması gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir sınırlamamız da yok.

DEVREMÜLKÜ OLANLAR KAMPANYADAN YARARLANABİLİR Mİ?

Programdan yararlanacak kişilerin son 1 yıl içerisinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması.

Programdan yararlanacak kişilerin hiç konutunun olmaması, kırsaldaki iller ve devremülkler bu kapsamda değerlendirilemez.

Bunlar kapsam dışındadır. Kırsalda eviniz var elbette ki İstanbul’dan Ankara’dan diğer illerden konut alma hakkınız bakidir.

AZAMİ KREDİ TUTARI NE KADAR?

İstanbul için azami kredi tutarı 5 milyon lira, 2. bölge dediğimiz Ankara, İzmir ve Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da 3 milyon lira, 3. bölge de diğer şehirlerde 2 milyon lira demiştik.

Bunların üst sınırları orta gelir seviyesinde konut sahip olunacak seviyelerdir.

Yani doğaldır ki 30-40 milyon liralık bir konut almayı düşünen orta gelir seviyesindeki insan değil, dolayısıyla bizim burada üst gelir seviyesini destekleyecek herhangi bir amacımız yok.

KAMPANYA’DAN YÜKSEK GELİRLİLER FAYDALANABİLİR Mİ?

Birinci ayağımız Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı konutlardı. O çok iyi bir şekilde talep buldu. Şimdi ikinci aşamadayız. Orta gelirli vatandaşımızın ihtiyacını karşılamak.

Üst gelirliler konut almak istiyorsa KGF paketinden üreticilerimiz faydalanırken, öbür tarafta bu imkanlardan faydalanacak olanlar bankalardan kendi özel şartları içerisinde konut sahibi olabilecekler.

Bizim için önemli olan orta gelir seviyesindekiler üst gelir seviyesindekilerin finansa erişiminde kolaylıklar var. Sınırsız olarak bankalardan belli oranlarda faydalanabilirler.

ÖDEME PLANLARI NEREDEN ÖĞRENİLECEK?

Her bir gelir ve vade düzeyinde ödeme planları örnekleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın web sitelerinde paylaşacağız.”

Editör: TE Bilisim