Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, Hükümetin gündemindeki diğer önemli başlık ise yeni kiralık konut modeli oldu.

Dönüşümün hızlanması için hazırlanan yeni modele göre ülke genelinde kiraya verilmek üzere konut üretilecek.

Bu evler öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına verilecek. Kiralama tutarları ve kira artışları kamu otoritesi tarafından belirlenecek ve kira tavanı uygulanacak.

Gündeme taşınmıştı

Piyasadaki fiyat artışlarının önüne geçilmesi için geçtiğimiz yıl sektörün önde gelen paydaşlarıyla fikir alışverişi sağlanmaştı.

Bu kapsamda kiralık konut fikrini öneren Gayrimenkul Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Artık hızla hem devletin, hem belediyelerin, hem de özel sektörün satılmamak üzere (satma yasağı olan-tapuda devre engel) kiralık konut üretmemiz gerekiyor.

Dünyada özellikle Hollanda, Avusturya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde bu model çalışıyor ve uygun kredi bulmak da mümkün. Özel sektörün bu konuda ise teşvik edilmesi gerekiyor. Bu sayede Türkiye’de özellikle şahısların elinde olup kiralama piyasasını yükselten anlayış son bulacaktır” dedi.

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği de (GYODER) kiralık konut modelini gündeme taşımıştı. Bu kapsamda GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu daha önce yaptığı açıklamalarında, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Erişilebilir Konut Modeli ile geliştirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Elbette bu kamunun sağlayacağı arsa ile mümkün olur.

Bu sayede özel sektör kiralanmak üzere konut üretir. Model gerçekleşirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir.

Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak.”

Editör: TE Bilisim