İTO Haber'de yer alan habere göre, Kredi Garanti Fonu (KGF), yarım kalan projeler için ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ hazırladı.

Paket, başvuru tarihinden azami 30 iş günü önce; yapı denetim kuruluşlarınca tespit edilen ve ilgili idare tarafından onaylanan seviyeye göre asgari yüzde 30’u bitmiş konut projelerinin tamamlanması için uygulanacak.

36 Ay Vade

Bu inşaatlara verilecek kredi, 6 aylık ödemesiz dönem de dahil olmak üzere 36 ay vadeli olacak.

KGF, verdiği kefaletler karşılığında yararlanıcılardan her bir kefalet kullandırma için bir defaya mahsus ve peşin olarak kefalet tutarının yüzde 0.5’i oranında kredi verenler aracılığıyla komisyon tahsil edecek.

Yapılandırma durumunda ise yararlanıcılardan, kefalet bakiyesi üzerinden yüzde 0.5 oranında kredi verenler aracılığıyla peşin olarak komisyon alınacak.

Konut Başına 500 Bin TL

İnşaat projesine konut başına azami 500 bin TL kredi kullandırılabilecek. Tahsis edilen kredinin azami yüzde 10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecek.

Nakit olarak sağlanan kredi dışında kalan kredi bölümü için tek seferde yapılacak 20 bin lira üzeri giderler, sözleşme veya fatura ile belgelendirilecek.

İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’nde son kredi kullanım tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlendi.

Satılmamış Konutlar

Kredi desteğinden yararlanacakların, başvuru tarihi itibarıyla kefalete konu konut projesinin tapu kaydına göre kendisine ait veya noter tarafından düzenlenen taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine göre payına düşen arsa bölümünü veya konutların en az yüzde 20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olması gerekiyor.

Finansman desteği, satışı yapılmamış konutlar için sağlanacak.

İnşaat Hizmetleri Desteği şu bankalar aracılığıyla sunulacak: Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, TEB, Türkiye İş Bankası, Denizbank.

Editör: TE Bilisim