Söke ve Kuşadası’nda emlak sektörünün öncü firmalarından Poyraz Emlak Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda gayrimenkul yatırım danışmanı olan Barış Kılıçarslan, konut fiyatlarına yönelik değerlendirmede bulundu.

Konut fiyatlarındaki artışın temel nedeninin her ne kadar yabancı yatırımcının Türkiye’de konut yatırımı yapması olarak görünse de çok yüksek oranda artan inşaat maliyetleri olduğunu belirten Kılıçarslan, “Maalesef artan inşaat maliyetleri konut fiyatlarını baskıladı ve bugünkü durum ortaya çıktı.

Buna ek olarak emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve enflasyona bağlı ülkemizde oluşan faizin yatırımcılar tarafından avantaj olarak görülmesi, özellikle yaşanan arsa sıkıntısı buna ek olarak da ülkemizde 6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 şiddetindeki depremin de yaşanan konut satış fiyatlarının yükselmesinin nedenleri olarak sıralanabilir.

Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz “dedi.Kılıçarslan, “Kur, pandemi, mülteci, savaş ve şimdide son zamanlarda yaşadığımız deprem göçü, yine maliyet etkeni ile yaşadığımız inşaat sıkıntılarıyla stok olmaması yoğun dış göçün yarattığı talep ve yüksek enflasyon baskısı kiralık fiyatlarını tamamen kontrolden çıkardı.

Son olarak deprem bölgesinden 1 milyona yakın insanın batıya göç etmesi ile kira fiyatları yeniden uçuşa geçti. 4 yıl önce en lüks mahallede 3 bin lira civarında olan kira fiyatları 9 bin Lira’ya kadar yükseldi. Geçtiğimiz günlerde bu yükselmeye yönelik hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada kiralık konut arzını artırmaya yönelik projeler geliştireceklerini açıkladı. Bizler de sektöre çözüm olarak nasıl bir önlem alacaklarını merakla bekliyoruz” dedi.

Yüzde 25 kira artışı konusunu hatırlatan Kılıçarslan, “Buna ek olarak da konutta kira artışını sınırlayan karar ile 11 Haziran. 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde kiralara yüzde 25 üzerinde artış yapılmaması kararı resmî gazetede yayınlanması üzerinden de geçen son 3 aya girdik, yasal süre sona erdikten sonra kira artışı ev sahibi ve kiracı arasında yapılacak anlaşma ile belli olacak diye bunu da belirtmiş olalım” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim