21’incisi düzenlenecek yarışma, katılımcıları yeniden değerlendirme ve işlevlendirme gibi kavramlar üzerine tartışmaya davet ediyor. Son başvuru tarihi 25 Nisan 2023 olan yarışmanın kazananları “Atina Mimarlık Gezisi” ile ödüllendirilecek.

Türkiye’de 60 yıldır çağdaş yapılaşmanın ve mimarlık kültürünün destekçisi olan Türk Ytong, 2023 Ytong Mimari Fikir Yarışmasını duyurdu. Mimarlık alanında çağın ilerisindeki konuları eksenine alarak ufuk açıcı pek çok fikrin tartışılmasına katkı sağlayan ve alanındaki en uzun soluklu yarışmalardan olan Ytong Mimari Fikir Yarışması, 60. yılı kutlamanın onurunun yaşandığı 2023'te 21’inci kez hayata geçiriliyor.

Yıkmadan var olanı değerlendirme

Yapı malzemeleri sektöründeki köklü tecrübesi, saygın duruşu, mimarlık kültürüne ve eğitimine katkısı, bilgiye ve yeniliğe açık projeleri desteklemesiyle örnek olan Türk Ytong’un düzenlediği Ytong Mimari Fikir Yarışması’nın bu yılki teması “Yeniden: Bir Dönüştürme ve Değerlendirme Aracı Olarak Mimarlık” olarak belirlendi.

Mimarlığın yapmak kadar yapmamaya, var olanı yeniden değerlendirmeye, gerekirse eklemlenerek başka bir yeni üretmeye açık bir alan olduğuna vurgu yapan yarışma, katılımcıları yeniden değerlendirme, işlevlendirme, kültür, doğa dostu tasarım yaklaşımı, iklim krizi, kültürel mirasın korunması, az yapma, küçülme gibi kavramlar üzerine düşünmeye davet ediyor. Yarışma tüm disiplinlerin katılımına açık olarak düzenleniyor.

Deprem sonrası yarışma şartnamesi ve takvimi güncellendi

Yarışmanın duyurulması sonrasında yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından jüri üyeleriyle yapılan değerlendirme sonucunda yarışma takviminde ve şartnamesinde değişiklik yapıldı. Jüri üyeleri şartnameye “Yarışma şartnamesinin yayınlanmasının ardından yaşanan deprem ve onun oluşturduğu çok yönlü tahribat bu çok önemli konunun altı çizilerek öne çıkartılması gereğini bir kez daha anımsattı.

Yarışmacıların bu konuyu doğrudan ya da dolaylı olarak şartnamenin tanımladığı "dönüştürme ve değerlendirme kavramları" ile süreklilik içinde ele almalarını bekliyor, böylelikle oluşan duyarlılık ortamına katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu değişikliklerle birlikte yarışmanın geleneksel kurgusunun yanı sıra güncel önceliklere duyarlı, ekonomik, ekolojik, kültürel, sosyal ve teknik bağlamları bütünsel ilişkileri içinde sorgulayan katılımcı bir sorgulama, düşünce ve tasarım üretme zeminine dönüşmesi hedefleniyor.” açıklamasını ekledi. 

Bu güncellemeyle beraber jürinin daveti ile İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki ve ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balaban danışman jüri üyesi olarak seçici kurula katıldı.

 Yarışmacılardan neler bekleniyor?

Yorglass Mükemmel Sürdürülebilirlik Skoru Aldı Yorglass Mükemmel Sürdürülebilirlik Skoru Aldı

Yarışmada katılımcıların yerel bir bina, küçük bir ev, kentsel dönüşüme uğramış bir mahalle, mekânsal kalitesini yitirmiş bir sokak, atıl bir fabrika binası, yarı-harabe bir tarihi mekân, bir türlü korunamadığı için çevrelenmiş eski bir yapı gibi farklı ölçek ve bağlamda kendi seçecekleri bir yapılı çevrede, belirledikleri yapı ya da yapıları “yeniden” değerlendirmeleri, bunu yaparken mimarlığı bir dönüştürme ve değerlendirme aracı olarak ele almaları bekleniyor.

Jüri üyeliğini PLUG Ofis Kurucusu Y. Mimar Buşra Al, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, FIELDS Kurucu Ortağı Y. Mimar Eren Çıracı, ODTÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, NSMH Kurucusu Mimar Nevzat Sayın’ın yaptığı yarışmada İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Balaban ve Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak Danışman Jüri Üyesi olarak yer alıyor.

Kazanan proje sahiplerinin Atina Mimarlık Gezisi ile ödüllendirileceği yarışmanın son katılım tarihi 25 Nisan 2023.

Editör: TE Bilisim