Akşam'da yer alan habere göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) sosyal konut başvuruları devam ediyor.

Bilindiği üzere TOKİ sosyal konut başvuruları kamu bankaları ve e-devlet üzerinden yapılacağı duyurulmuştu.

Peki TOKİ sosyal konut projesi kurası ne zaman çekilecek, sonuçlar ne zaman açıklanacak?

TOKİ SOSYAL KONUT BAŞVURULARI NE ZAMAN BİTİYOR?

TOKİ sosyal konut projesi başvuruları 14 Eylül - 31 Ekim 2022 tarihleri arasında Ziraat Bankası, Halkbank şubeleri ve e-Devlet üzerinden alınacaktır.

TOKİ SOSYAL KONUT KURALARI NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Bakan Murat Kurum katıldığı bir canlı yayın programında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum 2022'nin kasım ayında etap etap başlayacak kura çekiminin 2023 mart ayında tamamen sonlanacağını açıkladı.

Kura noter huzurunda TOKİ denetiminde çekilecek. Başvuru sahipleri arasında "Hak Sahibi Belirleme Kurası", noter huzurunda, TOKİ yetkilileri denetiminde çekilecek.

Şehit aileleri, terör, harp ve vazife malulleri ile en az yüzde 40 engelli vatandaşlara ayrı ayrı konut sayısının yüzde 5'i kadar, emeklilere ve gençlere ise ayrı ayrı, konut sayısının yüzde 20'si kadar kontenjan ayrılacak.

Kontenjan fazlası başvuru olması halinde hak sahipleri kura ile belirlenecek. Kura sonucu bu kategoride ev sahibi olmaya hak kazanamayanlar, "diğer alıcılar" kategorisindeki başvuru sahipleri için yapılacak kuraya dahil edilecek.

"Diğer alıcılar" kategorisindeki hak sahipleri de kura ile belirlenecek. Kura yeri ve programı daha sonra TOKİ'nin internet sayfasında açıklanacak.

Kurada, hak sahibi olamayanlar başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren 5 iş günü sonrasında başvuru yapılan bankanın yetkili şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecek.

Hak sahibi olan ve daha sonra sözleşme imzalayanlar konutlarını borçları bitene kadar devredemeyecek, Gayrimenkul Satış İşlemleri Özel Hukuk Hükümlerine tabi olacak.

KURADA ÇIKARIRIZ YALANINA İNANMAYIN

Dolandırıcılar sahneye çıktı. TOKİ, 'İlk Evim İlk İşyerim' projesinde kurumun adı kullanılarak sahtekârlık girişiminde bulunulduğunu duyurdu, "Telefonla veya şahsen ulaşarak kuralarda öncelik sağlayacaklarını vaat eden kişilere itibar etmeyin" uyarısı yaptı.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), başlattığı "İlk Evim İlk İşyerim" sosyal konut projesi, dolandırıcıları da harekete geçirdi. Dolandırıcılar vatandaşı arayarak 'kurada öncelik tanıyacağız' dilerek para talep ediyor.

SOSYAL KONUT PROJELERİNE 1'DEN FAZLA YAPILAN BAŞVURULAR GEÇERSİZ SAYILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, '250 Bin Sosyal Konut Kampanyası' kapsamındaki projelere, hane halkı adına 1'den fazla başvuru yapılması durumunda başvuruların tümünün geçersiz sayılacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 250 Bin Sosyal Konut Kampanyası'nda ailelerin başvurularının iptal olmaması için dikkat edilmesi gerekenlere değinildi.

Hane halkı adına, kişinin kendisi ve eşi adına yalnızca 1 başvuru yapılabileceği belirtilen açıklamada, 1'den fazla başvuru yapılması durumunda başvuruların her 2'sinin de geçersiz sayılacağı ve kuraya katılamayacakları vurgulandı.

18-30 yaş arası çocukların ise ailelerinden bağımsız olarak bireysel başvuruda bulunabileceği kaydedildi.

Eşlerin ikisinin birden başvurması durumunda birinin başvurusunu iptal etmesi gerektiği belirtilerek, "Başvurunun iptal edilmesi için başvurulan proje hangi bankadaysa ona müracaat edilmesi gerekmekte. Ziraat Bankası tarafından işlemleri gerçekleştirilen proje ise başvuru bedeli Ziraat Bankası şubelerinden; Halk Bankası tarafından işlemleri gerçekleştirilen proje ise başvuru bedeli Halkbank şubelerinden, ATM'lerinden veya 'www.halkbank.com.tr' internet sitesi üzerinden alınabilecek.

Bu arada e-Devlet başvurularında kendisine verilen süre içerisinde başvuru bedelini yatırmayanların başvurusu iptal edilmektedir. Bu durumda olan kişiler e-Devlet üzerinden tekrar başvuru sürecini başlatarak veya banka şubelerinden başvurularını tamamlayabilirler" denildi.

Editör: TE Bilisim