TGRT Haber'de yer alan habere göre, ocak ayında asgari ücrete yapılacak olan zam konusu kamuoyunun gündeminde üst sıralarda yer almaya devam ediyor.

Bu yıl içinde enflasyonun artmasına bağlı olarak asgari ücrete iki kez zam yapıldı. Yeni bir zam hazırlığı başlamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçiler, işverenler ve kamuoyunun 2023'teki asgari ücrete ilişkin beklentilerini tespit etmek üzere anket yapacağını ilan etti.

Bu anket sonuçlarının ise aralık toplantısının ardın tüm vatandaşlarla paylaşılacak. Yapılacak olan zamma refah payı ve enflasyon rakamlarının eklenmesi bekleniyor.

Bu yıl uygulanacak refah payının ise yüzde 5 ile yüzde 10 arasında bir oranda yaşanması söz konusu.  

Ortaya atılan çok sayıda tahmine göre asgari ücret 7 bin 500 liranın üzerinde olacak. Temmuz ayın yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. 

ÇOK SAYIDA ALAN ETKİLENECEK?

Diğer yandan asgari ücret sadece maaşlı çalışanları değil, toplumun geniş bir kesimini etkileyecek. İşsizlik maaşının en düşük ve en yüksek kademeleri asgari ücrete göre şekillenecek.  

Kıdem ve ihbar tazminatları ise bu rakam doğrultusunda yeniden şekillenecek. Doğum yapan kadınlara verilen iş görememezlik ödeneği rakamı da yeniden belirlenecek. 

2023 NET ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Gelecek yıl uygulanacak olan asgari ücret üzerinden anlatılan senaryolara çok farklı rakamlar ortaya çıkıyor. Şu an mevcut asgari ücret, 5 bin 500 lira.

Yüzde 40 oranında bir artış yapılması halinde rakam 7 bin 700 liraya kadar yükselebilir.

Yüzde 50 artış yapılırsa, 8 bin 250, yüzde 60 8 bin 800, yüzde 65 oranında yapılacak bir artışta ise asgari ücret 9  bin 75 TL’ye kadar çıkıyor.

Editör: TE Bilisim