İnsanoğlu, yapısı ve psikolojisi nedeniyle, belki de haklı olarak yani psikolojik dengesini bozmamak amacıyla kendini kötü hissettiren konulardan hep kaçar, yok sayar, ‘bana bir şey olmaz’ diye düşünür.

Ölüm gibi, hastalıklar gibi... Afetler ve depremler de böyle bir konu. Deprem, korkutucu, ürkütücü, ne zaman, nerede başımıza geleceği belli olmayan ve engellenemeyen, öngörülemeyen bir afettir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Ersoy, deprem gerçeğini, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı...

“Afetin tıbbi anlamda birçok tanımı vardır. O anda ilgili sağlık kuruluşunun bakımını üstlenemeyeceği kadar çok hastanın aynı anda başvurması halidir.

Bildiğimiz, ama hep kaçtığımız bir gerçek daha var. Depremler ve afetler olmaya devam edecek. Bunu bilmek için kahin olmamıza gerek yok. Yapabileceğimiz tek şey var.

Deprem gerçeğini ve bir gün yine olacağını bilelim, kabullenelim ve hazırlıklı olalım. İlk yardım eğitimi alalım. B

u sayede depremlerden ve afetlerden en az psikolojik, bedeni ve yapısal zararla kurtulalım. Deprem çantası ve kişisel eylem planımız hazır olmalı.

AFET ÇANTASI İÇERİĞİ

Deprem sonrası ilk 3 gün için aile bireylerinin en çok ihtiyaç duyacakları malzemeleri içeren bir çantadır. Küçük bir spor çanta içine hazırlanabilir.

Deprem sonrası evden ayrılmamız gerekirse yanımıza alınabilir, arabamızın bagajında saklanabilir. İçeriğinin 6 ayda bir kontrol edilmesi uygun olur.

Mevsime göre giyecekler değiştirilir, konserve, su varsa yenilenir. Çanta içeriğini her aile kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebilir.

Önerilen içerikte temel olarak şunlar bulunur:

* Üç günlük yiyecek ve su,

* Giyecek,

* Battaniye,

* Uyku tulumu,

* Yedek çorap,

* Ayakkabı,

* Çamaşır,

* T-shirt,

* Kazak,

* Pantolon,

* Yağmurluk,

* Eldiven,

* İlk yardım çantası,

* Kişisel bakım ve temizlik ürünleri,

* Diş fırçası, diş macunu

* Tuvalet kağıdı,

* El, yüz ve hatta güneş kremi,

* Sıvı sabun,

* Pet,

* Erkekler için traş takımı,

* Tarak, saç fırçası,

* Şampuan,

* Naylon torba (atıklarımız için,)

* Fener, pil, düdük.

Editör: TE Bilisim