Banyo lavabolarından kötü koku gelmesi özellikle ev hanımlarının ortadan kaldırmakta zorlandığı bir durum. Ancak bunun için bazı basit yöntemler bulunuyor.

En çok işe yarayanları ise şu şekilde...

Havalandırma: Banyonuzu mümkün olduğunca havalandırmaya özen gösterin. Banyo pencerenizi açın veya bir havalandırma sistemi kullanın.

Temizlik: Banyonuzu sık sık temizleyin. Duş perdesi, lavabo, tuvalet, küvet gibi yerlerdeki kalıntılar zamanla kötü kokuya neden olabilirler.

Doğru ekipmanlar: Banyonuzda kullanacağınız temizlik malzemelerinin doğru seçimini yapın. Özellikle dezenfektan ürünler tercih edin. Ayrıca banyo paspası ve süpürge gibi temizlik araçlarını da düzenli olarak temizleyerek, kötü kokuların oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Düzenli bakım: Banyonuzdaki tesisat ve kanalizasyon sistemlerini düzenli olarak kontrol ettirin ve bakım yaptırın. Bu sayede kötü kokuların kaynağı olan tıkanıklıkların önlenmesini sağlayabilirsiniz.

Doğru kullanım: Banyonuzu kullanırken dikkatli olun. Örneğin; tuvalet kağıdı ve diğer atıkları tuvalete atmaktan kaçının. Eğer tıkanıklığa neden olacak bir eylemde bulunmazsanız, kötü kokuların yayılmasını da rahatlıkla engelleyebilirsiniz.

BANYODAKİ KÖTÜ KOKU NEDEN OLUR?

Banyodaki kötü kokunun nedeni birden fazla gerekçe ile şekillenebilir. öte yandan basit tıkanıklıklar ya da fark edilmeyen kalıntılar da ciddi kokulara sebebiyet verebilir. Tüm bu maddeleri ve olası ihtimalleri ise aşağıdaki liste üzerinden inceleyebilirsiniz:

Banyolar genellikle nemli ortamlardır ve bu da küf ve mantarların büyümesi için uygun bir zemin sunar. Bu organizmaların çürüyen organik maddelerin kokusuna neden olabilir.

Banyoda biriken sabun kalıntıları, kir ve diğer atıklar zamanla birikerek kötü kokulara neden olabilir.

Klozetin temizlenmemesi veya bu temizliğin düzenli aralıklarla yapılmıyor olması da kötü kokulara neden olabilir.

Lavabonun tıkanması da kötü kokulara neden olabilir. Tıkanıklık, suyun yavaş akmasına ve banyoda pis su birikmesine neden olur.

Banyoda yeterli havalandırma olmadığında, kötü kokuların birikerek yayıldıkları da gözlemlenebilir.

LAVABO KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

Lavabo kokusunu gidermek için kullanılabilecek pek çok farklı yöntem bulunur. Fakat bazı durumlarda aşırı kimyasal kullanımı nedeniyle gider veya boruların zarar görmeleri durumu ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle banyodan gelen kötü kokuyu gidermek için tavsiye edilen yöntemlerin dışına çıkılmaması önerilir. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Sıcak Su ve Sirke: Küçük bir kaseye yaklaşık olarak yarım bardak sirke ve bir miktar sıcak su ekleyin. Karışımı iyice karıştırın ve lavabonuza dökün. Bu karışımı 10-15 dakika bekletin ve ardından bol suyla durulayın.

Bikarbonat ve Limon: Lavaboya birkaç yemek kaşığı kadar kabartma tozu veya sodayı dökün ve üzerine bir limon suyunu sıkın.

Boru Temizleyici Kullanın: Eğer doğal yöntemler işe yaramazsa, bir boru temizleyici kullanabilirsiniz. Bunun için marketlerde satılan boru açıcı ürünlerden birini kullanabilirsiniz.

Lavabo Filtresi: Bu filtreler, lavaboya giden kiri, tüyleri vb. şeyleri engelleyerek lavabonun tıkanmasını ve kötü koku yaymasını önler.

BANYODA LAĞIM KOKUSU NEDEN OLUR?

Banyodaki lağım kokusu genellikle lavabo veya duş gibi su borularından yayılır. Öte yandan aşağıdaki listede yer alan maddelerde bu kokunun nedenleri arasında gösterilebilir:

Tıkanmış borular

Havalandırma sistemi sorunları

Sifondaki bozukluklar

Su kuruluğu

Avrupa’nın En İyi 10 Şehri Arasına Türkiye’den Bir Kent Girdi Avrupa’nın En İyi 10 Şehri Arasına Türkiye’den Bir Kent Girdi

BANYO GİDERLERİNDEN GELEN LAĞIM KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

Lağım kokusu giderici kullanmadan önce, lağım kokusu oluşumunu önlemek adına; düzenli olarak lavabo, duş ve tuvaletlerinizi temizlemelisiniz.

Ayrıca banyodan gelen kötü kokuyu gidermek için tıkanmış boruları da temizlemeyi unutmamalı ve havalandırma sistemlerini kontrol etmelisiniz.

Eğer sorun devam ederse, profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim