Bir gayrimenkul danışmanının bilmesi ve yapabilmesi gereken mesleki gereksinimleri sıralamaya alfabemizin sıradaki harfleriyle devam ediyoruz…

FARKLI OLMAK

Günümüzde her ürün ve hizmetin pek çok alternatifi piyasada yer aldığı için, insanların zihinlerinde farklı bir konumda olabilmenin önemi çok büyüktür.

Buna işletme biliminde “konumlandırma” denmekte.

Konumlandırma kelimesinin terim anlamı ise basitçe “benzerlerinizden farklılaşmak” demektir.

Bu işlemin iki aşaması bulunmakta.

Öncelikle benzerlerimizin kim olduğuna karar vermeliyiz ki, bizim için bu tüm gayrimenkul profesyonelleri demektir.

İkinci aşamada ise neler yaparak ya da yapmayarak farklı olabileceğimizi bulmaya çalışmalıyız.

Sizlere düşünürken yardımcı olabilecek birkaç ipucu sıralayayım, ötesi size kalmış.

Dakik olmak, yapılan her işi yazılı yapmak, mülk sunumlarında özellikler sayfası ya da dosyası vermek, bir iş insanı gibi görünmek ve davranmak…

GELİŞİME AÇIK OLMAK

Ne iş yaparsak yapalım, hatta günlük hayatımızdaki pek çok rolümüz için de sürekli gelişime açık olmaya önem vermek çok önemlidir.
Bunun için bir taraftan eleştirileri dikkate almak, diğer taraftan da bilgi toplumunun bir parçası olarak sürekli kendi alanlarımızda yaşanan gelişmeleri takip etmek gerekir.

Değişik mesleklerden, ülkelerden, örneklerden hareketle kendi işimize uygulayabileceğimiz ne gibi yenilikler olabilir keşfetmek için; hangi eski yöntemleri geliştirmek, hangilerinden vazgeçmek gerekir anlamak için ve çağın gereklerini işimize ve kendimize adapte edebilmek için algılarımızı açmalıyız.

Unutmamalıyız ki, “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir”.

HEYECANI YİTİRMEMEK

Gayrimenkul danışmanlığı aslında gün boyunca konser sahnesinde olan bir yıldız olmaya benzer.

Sürekli olarak farklı insanlarla bir araya gelerek, yeri geldiğinde havadan sudan, yeri geldiğinde ise uzmanlık alanımıza giren gayrimenkul konularından konuşmak işimizin en temel faaliyetidir.

Gerek yüz yüze, gerekse telefon vb. araçlarla görüşmelerimizde karşımızdaki insanların sesimizden, jest ve mimiklerimizden, mizacımızdan sürekli olarak büyük bir heyecan, enerji ve hevesle işimizi yaptığımızı hissetmelerini sağlamak çok önemlidir.

Gerçek hissiyatımız, o anda olmak istediğimiz yer ya da yapmak istediğimiz farklı olsa da; karşımızdaki kişilerin bunu bilmesine, fark etmesine gerek yoktur.

Enerjinizin düşük olduğunu hissettiğinizde, aklınıza Bohemian Rhapsody filminin sonundaki Wembley Stadyumu’ndaki o büyük Queen konserinde sahnede muhteşem bir performans sergilemeye çalışan ve aslına AIDS olduğunu yeni öğrenmiş Freddie Mercury’nin gelmesini öneririm.

ISRARCI OLMAK

Bazen karşımızdaki insanlar içinde bulundukları durumun, geçmişte yaşadıklarının ya da duyduklarının etkisinde kalarak bir karar almaktan çekinebilirler.

Bu kararsızlık bir mülk için size yetki vermek konusunda olabileceği gibi, almayı ya da satmayı planladıkları bir mülk hakkında da olabilir.

Burada işini iyi yapmaya çalışan bir gayrimenkul danışmanına düşen durumu iyi analiz etmek ve danışanlarının menfaati için en iyi seçeneği belirledikten sonra onları harekete geçmeye ikna etmeye çalışmaktır.

Israrcı olmakla, itici ve baskıcı olmak arasında ince bir çizgi vardır.

Verilmesi gereken karar hakkında dersimize iyi çalıştığımızı kanıtlarımızla muhatabımıza doğru bir şekilde anlatabilirsek, onların kafalarındaki bilinmezlikleri ve çekindikleri konuları anlayıp çözebilirsek göreceğiz ki; onların sadece emlakçısı değil, gerçek anlamda gayrimenkul danışmanları oluruz.

İLETİŞİM YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMEK

Warren Buffett’a bir mülakatta gençlere tek bir tavsiyede bulunma imkanınız olsa hangi yeteneği geliştirmelerini önerirdiniz şeklindeki soruya cevabı kısa ve nettir:

“Sözlü ve yazılı iletişim becerileri”

90 yıldan uzun bir ömür, çok başarılı ve uzun bir iş yaşamının ardından gelen bu net ifade bize gösteriyor ki, bir insanın kendini ifade edebilmesinden daha önemli hiçbir yeteneğe ihtiyacı yoktur.

Sözlü iletişimde kullanılan kelimeler, vücut dili, ses tonu, konuşma üslubu gibi unsurlardan oluşan iletişim becerilerini geliştirmek için yapılması gerekenler bol kitap okumak, bol iletişim süreçleri tecrübe etmek ve gelişimimizi takip etmek olmalıdır.

Yazılı iletişim için de danışanlarımıza hazırladığımız değerleme raporları, tanıtım dosyaları, gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri ve aldığımız sonuçları özetlediğimiz ilerleme ve faaliyet raporlarını birer üst düzey yönetici raporu özeniyle oluşturmalı
ve kendimizi mümkün olduğu kadar güzel ifade edebilmek için sürekli kişisel gelişimimize ağırlık vermeliyiz.

KİŞİSEL GELİŞİM

Büyük iş gelişim uzmanlarından Jim Rohn’un bir seminerinde anlattığı gibi, parayı kazanmak işin bir aşamasıdır. Kazanılan paranın bizde kalmasını ve artmasını sağlamak ise çok daha önemli ikinci aşamadır.

Varlığımızın seviyesi kişisel gelişim düzeyimizle doğrudan orantılıdır.

Başarı ve varlık kendisine iyi davranacak, sahip çıkacak yerler ararlar. Bizim başarının peşinden koşan değil, onu hak etmek için kendimizi geliştiren bir pozisyonda olmaya çalışmamız gerekir.

Kişisel gelişim; ekonomi, iş hayatı, sermaye yönetimi, iletişim becerileri, başarı, zaman yönetimi, hedef belirleme, olumlu düşünme gibi pek çok alanın birleşiminden oluşur.

Bu alanda ilerleyebilmek içn Dale Carnegie, Jim Rohn, Brian Tracy, Anthony Robbins, Malcolm Gladwell, Earl Nightingale, Zig Ziglar, Robert Kiyosaki, Grant Cardone, Gary Vaynerchuk, Simon Sinek gibi uluslararası alanda kendilerini ispat etmiş kişileri incelemek, takip etmek; Coca-Cola, Gillette, Unilever, Mercedes, Ferrari, Apple, Microsoft, Google, Amazon vb. dev şirketlerinin yolculuklarını gözlemlemek, analiz etmek büyük katkı sağlayacaktır.

Alfabemizin sıradaki harfleriyle temel becerileri sıralamaya gelecek hafta devam etmek üzere…

İyi pazarlar, iyi haftalar…