Bakan Bolat, ardından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) tarafından düzenlenen etkinlikte Türk işverenlerle buluştu. Bolat, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Son yıllarda Türk şirketlerinin rekabet gücünü artırarak Avrupa ile ticarette gelişmeler kaydetti. Avrupa, Türkiye için çok önemli. Biz, bu pazarlarda kalıcıyız. Türk firmalarının tedarik zincirlerinde önemli ağırlığı var. Türkiye, parça ve makine üreten bir ülke olmasının yanı sıra coğrafi konumu sayesinde ürünleri çok kısa sürede Avrupa’ya ulaştırabilecek lojistik güce de sahip. Türk sanayisi, rekabetçiliğinin ve dünya çapında üretim kapasitesinin yanı sıra AB ile Gümrük Birliği ve ticari ilişkilerde kendini yenilemesiyle başarılar elde etti. Avrupa, Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybedemeyiz. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, kalıcı olmak zorundayız. Geçen yıl itibariyle 200 milyar Dolar ticaretimiz var ve dengede bir ticaret. Geçen yıl bizim 9 milyar Dolar fazlamız vardı. AB, turizmde yüzde 65, ihracatımızda yüzde 41, ithalatımızda yüzde 26 ve Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımda yüzde 65 paya sahip. Düzenli ve yapıcı bir şekilde ilişkilerimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz de hep bu politikaları izledi.

‘GÜMRÜK BİRLİĞİ YENİLENMELİ’

“AB Komisyonu’nun ‘AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu’ başlıklı raporunda da AB liderlerine Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi yönünde tavsiyeler var. Raporda Türkiye ile Gümrük Birliği’nin hizmetler sektörünü de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize için kolaylık sağlanması gibi hususlar da yer alıyor. Hollanda da Türkiye ile ticari ilişkinlerini başta turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istiyor. Hollanda ile resmi diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden 99 yıl geçmiş. Önümüzdeki yıl 100’üncü yıl olacak ve bunun için iki tarafta da özel programlar olacak. İki ülke arasında ilişkiler siyasi ve ekonomik alanda büyük ölçüde sorunsuz ilerliyor. Geçen yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin 12.5 milyar Dolar seviyelerinde oldu ve bu rakamların 3.5 milyar Doları Türkiye lehine gerçekleşti.”

‘ARAÇ SÜRÜLERİ UZAMALI’

Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal ise şunları söyledi: “Yıllar önce işçi olarak geldiğiniz ülkelerde işveren durumuna gelmeniz bizleri gururlandırıyor. Bulunduğunuz ülkelerin vatandaşlığına sahip olarak oy hakkına da sahipsiniz. Bu sebeple politikada yer alıp söz sahibi olabiliyorsunuz. Gençlerimiz eğitime önem vererek önemli yerlerde görevler üstleniyor. İşverenlerimizle ve sivil toplum kuruluşlarımızla toplantılar yapıyoruz, sorunlarımızı birlikte çözmeye her zaman hazırız.”

TOKİ'nin yüzde 25 İndirimi 18 Ekim'de Sona Eriyor TOKİ'nin yüzde 25 İndirimi 18 Ekim'de Sona Eriyor

DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları da “Avrupa’da yaşayan bizler, kültürel faaliyetlerimizi daha da genişleterek, gençlerimizi siyasete ve iş dünyasına daha fazla katılmaya teşvik edeceğiz. Sayın Bakanım, Avrupa’daki Türklerin sizden bir ricaları var; Daha önceki hükümetimizle yapılan çalışma sonucu, Türkiye’ye giden araçların iki sene kalması uygun görüldü. İnsanlarımız iki senede bir aracını yurt dışına çıkarmak zorunda kalıyor ve büyük mağduriyet yaşıyor. Bizler daha çok ülkemizde yaşamak istiyoruz. Herkesin isteği, araçlarının 5 sene Türkiye’de kalması. Bu, yurtdışındaki vatandaşlarımız için önemli. Hatta vergisini, sigortasını Türkiye’de ödeyelim, memleketimize ilave gelir olsun. Bir diğer konu ise konut sahibi olmak. Emekli vatandaşlarımız da Türkiye’deki TOKİ konutlarından yararlansın” dedi.

Editör: Gayrimenkul Gündemi