Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, 2012 yılında 4/a ve 4/b kapsamında Türkiye'deki emekli sayısı 7 milyon 891 olarak belirlenirken bu sayının Haziran 2022 itibariyle 13 milyon 722 bin yükseldiği kaydedildi.

8 milyon 615 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişi emekli aylığı aldığı öğrenilirken

Bu veriler son 10 yılda emekli sayısında yaşanan artışı gözler önüne sererken Türkiye'deki tüm emeklileri yakından ilgilendiren bir karar alındı.

Alınan karar doğrultusunda 12 milyon emekli artık binlerce lira ödemek zorunda kalmayacak.

Vergi Mahkemesi tarafından alınan kararda; tapuda işyeri olarak geçen fakat ikamet olarak kullanılan ve brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlarda yaşayan emeklilerin artık emlak vergisi ödemelerinden tamamen muaf tutulduğuna karar verildi.

HUKUKEN UYGUN DEĞİL

Alınan karar doğrultusunda; emekli vatandaşların, indirimli emlak vergisi oranlarından yararlandırması istemiyle yapmış olduğu başvuru idarece reddedildi ve kendisinden emlak vergisinin alınmasının hukukta karşılığı olmadığı ve uygun olmadığı belirtildi.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre; Emekli Kazım Ulusoy'un Ankara Yenimahalle bölgesinde olan 1+1 50 metrekarelik dairesinde yaşadığı süreçte taşınmazın tapu dairelerinde ofis olarak gözükmesi nedeniyle, 2022 yılı ilk 6 ayı için kendisinden 704 lira emlak vergisi alındı.

BAŞVURU REDDEDİLDİ

Ulusoy'un emekli olması nedeniyle indirimli bina vergisi oranı da sıfır olarak uygulamasından faydalanabilmek için su ve elektrik mesken aboneliklerini gösteren faturalar ile birlikte Yenimahalle Belediyesi'ne başvurdu. Ulusoy tarafından gerçekleştirilen bu başvuru da, “söz konusu taşınmazın tapu kayıtlarındaki niteliğinin işyeri olduğu” gerekçesiyle reddedildi.

Emekli Kazım Ulusoy, Ankara 2. Vergi Mahkemesine, söz konusu kararların iptalleri için avukatları aracılığıyla davayı resmen açtı.

Yenimahalle Belediye Başkanlığı'da bu süreçte davanın reddi gerektirdiğini savunurken mahkeme ise “2022 yılı için tahakkuk ettirilen emlak vergisinin iptaline” hükmetti.

Mahkeme kararında yer alan gerekçede taşınmazın mesken olarak kullandığı sebebiyle bunun kabul edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, “2022 yılı için tahakkuk ettirilen emlak vergisinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır” denildi.

Editör: TE Bilisim