Milliyet'te yer alan habere göre, konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Sanayi bölgelerinde pandemi döneminde ve pandemi sonrasında Türkiye’nin makina parkı kapasitesinde önemli artışlar oldu. Burada önemli unsurlardan birisi de şüphesiz iş gücüdür.

İş gücünün daha kolay bulunabileceği OSB’lere talebin biraz daha yoğunlaştığını görüyoruz. Kalkınma bölgesi olarak ilan edilen yerlerde çeşitli vergisel teşvikler de OSB’leri daha çekici hale getirdi.

‘OSB’LERE YOĞUN TALEPLER VAR’

OSB’lerle alakalı Sakarya ve Kocaeli’nde daha yoğun bir talep var. Sakarya’da Ferizli gibi bölgelerde çeşitli OSB’ler açılıyor. Kocaeli’nde Gıda İhtisas OSB’si tamamlanma aşamasına geldi.

Bu şekilde birçok OSB Türkiye’nin birçok yerinde yapılıyor. Türkiye’nin Avrupa’ya yönelik ihracat hedefi kapsamında OSB’lere yoğun talepler var.

‘BAZI BÖLGELERDE DOLAR BAZI ARTIŞLAR SÖZ KONUSU’

Konutlardaki fiyat artışı iş yerlerinde biraz daha geriden gelmişti. İş yeri fiyat artışlarında bir yüzde 25 sınırlaması olmadı ancak nispeten OSB ve benzeri bölgelerde daha yüksek fiyat artışları ile karşılaşıyoruz. Bazı bölgelerde dolar bazında arışlar söz konusu. İstanbul’da birçok yerde antrepo, depo ve lojistik yer bulmak gittikçe zorlaşıyor.

Tahliye Davalarında Rekor Düşüş Tahliye Davalarında Rekor Düşüş

‘FİYATLAR 2 YILDA YÜZDE 150’YE YAKLAŞTI’

Daha önce OSB olan bölgelerin konut projeleri çerçevesinde bile değerlendirildiğini görüyoruz. Birçok ihtisas grubu kendi meslektaşları için hiç olmadığı kadar yer arayışı durumunda. Rakamsal anlamda baktığımızda dolar bazında son 2 yılda fiyatların yüzde 150 seviyesine yaklaştığını söylemek mümkün.

KİRA FİYATLARINDA GERİLEME SÖZ KONUSU OLUR MU?

Özellikle OSB kısmında fiyatlarla ilgili çok ciddi bir düşüş bekleyemiyoruz. Var olan bir talep var ancak OSB’ler yüzde 80 doluluk oranına ulaştığında yeni OSB alanlar ilgili Bakanlıklar tarafından açılıyor. Bu noktada Türkiye’nin ihracata dayalı ekonomik gelişme hedefleri ile de bu örtüşüyor diyebiliriz.

İhracat döviz bazında yapıldığı için kiralamalar açısından da bu tür örnekler ya da yüksek kiralama oranları, eski kiracılardan yeni kiracıya geçildiğinde hissediliyor.

Sanayici alternatif bölgeleri araştırıyor. Ulaşım akslarının yaygınlaşması, iş gücünü ve barınma ihtiyacının çözümünün sağlanması açısından önemli. İstanbul’da iş gücüne ulaşım ve konaklama anlamında ciddi problemler var.

‘KİRALIK ARSA VE ARAZİLERDE BİR YASAL SINIR YOK’

Kiralamalarda TÜFE artışı iş yerlerinde geçerli ancak arsa ve arazilerde herhangi bir yasal sınırlama ve düzenleme söz konusu değil. Boş arsa ve arazilerde tarafların kontrata yazdığı bedeller uygulamada geçerliliğini koruyor.”

Editör: Gayrimenkul Gündemi