Tapu’da Dolandırıcılık, Türk Tapu Sistemi ve Noterlerde Tapu İşlemi

24 TV'de Gündem Dışı Programına katılan Avukat Ali Güvenç Kiraz, Türk tapu sisteminin çok güvenilir olduğu, dünyada bile örneğinin çok az sayıda olduğunu belirtti.

Türk tapu ve kadastro sisteminin son derece işlevse, tapu çalışanları ve sisteminin hataya yer vermediği noktasında donanımlı olduğunu belirten Ali Güvenç Kiraz, farklı ülkelere bir ihraç edilen Türk tapu sisteminde hata payının binde bir bile olmadığını söyledi. Böyle güvenilir bir sistem varken, tapu işlemlerinin noterler aracılığı ile yapılmasını kendi adına sakıncalı bulduğunun altını çizdi.

Maketten Satışlarda Tapuya Şerh Konusu

Ülkemizin önemli bir sorunu ve kanayan yarası halinde bulunan maketten satışlardaki sorunların önüne geçecek uygulamanın yapılmasının önemine dikkat çeken Ali Güvenç Kiraz, temel sorunun, vatandaşın gayrimenkul işleminde noter satış vaadi sözleşmesi alıp onu tapuya tescil ettirmesi gerektiğini söyledi.

Bunun sağlandığı taktirde, tapu üçüncü kişiye geçse bile tapu ayni nitelik kazandığı için mahkemeden o gayrimenkulün tescilini kendi adına yaptırabildiğini belirtti. Bu işlemden doğacak az miktardaki harç bedelinden de imtina edilmemesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim