Konut satışı karşılığında vatandaşlık verilmesi projesi kapsamında Türkiye’ye akın eden yabancılar bu sefer de tarım arazilerine göz dikti.  

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre; 2022 yılı içerisinde 5 milyon 219 bin 309 metrekare tarım arazisinin yabancılara satıldığı ortaya çıktı.

Konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada ise en çok arazi alanların Ürdün, Filistin ve İsrail uyruklu oldukları öğrenildi.

İLK 5’TEYİZ

Bakanlık tarafından açıklanan rapora göre yabancıların en çok atarım arazisi satın aldığı iller arasında 772 bin 263 metrekare ile Konya birinci, 582 bin 708 metrekare ile İstanbul ikinci, 452 bin 35 metrekare ile Bilecik üçüncü, 332 bin 496 metrekare ile Manisa dördüncü, 283 bin 710 metrekare ile Sakarya beşinci, 262 bin 852 metrekare Kırklareli altıncı, 237 bin 376 metrekare ile Eskişehir yedinci, 230 bin 970 metrekare ile Denizli sekizinci, 225 bin 321 metrekare ile Bursa dokuzuncu, 195 bin 830 metrekare ile Kocaeli onuncu sırada yer aldı.

BAŞKAN ALTUĞ UYARDI

SATSO Meclis Toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, “Yabancılara toprak satışı bu aşamalara, bu seviyelere geldiyse önemli bir güvenlik sorunudur. Bunun çok yukarlarda konuşulması tartışılması gerekir. Üretmeliyiz, üretmeyi de doğru bir model olan Türkiye'nin dünyaya örnek uygulamalarından biri olan Organize Sanayi Bölgelerinde yapmaya gayret ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“YABANCILARA SATIŞ YASAKLANSIN”

Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Sakarya Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, “Bu sıralamanın bize gösterdiği Sakarya’nın toprağını satmaya çok meraklı olduğudur. Biz Sakarya Ziraat Odaları olarak yabancılara toprak satışına karşıyız.

Toprak satışından kast edilen tarım arazilerinin satışıysa yabancılara satışına kökten karşıyız. Tarım arazilerini geleceğe miras olarak elde tutulması gereken varlıklar olarak görüyoruz. Bugün emanetçileri olan mülk sahiplerinin sadece emanetçilik görevini yerime getirmesi gerekiyor.

Ülkenin tüm insanlarının doymasını sağlayacak olan gıdanın üretileceği alanların bu ülkenin vatandaşı olan mülk sahiplerinin ellerinde kalmasının istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KENDİ VATANDAŞIMIZ ZORDA”

Bayraktar, “Bir ülkede eğer domatesin fiyatı kendi ülke vatandaşının domates tüketmesini engelleyecek fiyatlara ulaşıyor diye ihracat yasaklanıyorsa ya da bu ürünün yurt dışına satışına kota getiriliyorsa o zaman bu ülkenin varlıklarının da yabancılara satışı engellenmelidir. Kısa bir süreliğine tarım için yer kiralayabilirler ama mülk sahibi olmalarına karşıyız.

Kira Gelir Beyanında Son Gün 1 Nisan Kira Gelir Beyanında Son Gün 1 Nisan

Aynı şekilde ülke insanının barınma ihtiyacı ile ilgili fiyatların yükselmesinden kaynaklı sıkıntılar doğmuşsa, konut fiyatları kendi ülke vatandaşının  satın alma imkanını zorlar hale gelmişse bu tür durumlarda da yabancılara konut satışına karşıyız. Yasaklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ GÜVENLİK SORUNU”

Yabancılara toprak satışının milli güvenlik sorunu olduğunu belirten Bayraktar, “Toprak vatandır, dolayısıyla vatanın yabancıların eline geçmesini engelleyecek tedbirleri almak zorundayız. Bu alanlarda eğer gıda üretiliyorsa ülke insanının doyma ihtiyacı karşılanıyorsa bu ayrı hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu. Bu aynı zamanda milli güvenlik sorununa uzana bilecek sıkıntıları da beraberinde getirir. Biz tarım topraklarının stratejik önemi ve ülkenin vatan bütünlüğünün korunması adına satışına karşıyız” şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilisim