Bina Sağlamlık Testi Nedir?

Binanın depreme karşı sağlam olup olmadığını tespit eden teste bina sağlamlık testi denilir. Kişiler ücretsiz bir şekilde bu testi yaptırmak istiyorsa belediyeye başvurabilir.

Belediye başvurusu ücretsiz bir şekilde yapılırken belirli durumlarda ücretli test istenebilir. Bu maliyeti karşılamak için kat malikleri ile görüşmek ve buna yönelik olarak karar almak önemlidir.

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak isteyen kişilerin başvuruda binanın riskli bir yapı olup olmadığını anlayabilmek amacıyla tek bir malik başvurması gerekir. Yapılan incelemeler sonucunda binanın sağlam olup olmadığı tespit edilir.

Eğer bina riskli çıkarsa bu durumda başvuru sonucuna yönelik olarak kentsel dönüşüm yapılıp 60 gün ila 30 gün arasında bir süre verilebilmektedir. Bu süre içerisinde binanın tahliye edilmesi ya da yıkılması istenmektedir.

Bina Sağlamlık Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Binasının riskli olduğunu düşünen kişiler ya da depreme karşı dayanıklı olup olmadığını bir an önce öğrenmek isteyen kişiler bireyler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kurum ve kuruluşlara başvuru yapabilir.

Bu sayede test en kısa süre içerisinde yapılacaktır. Başvuru ise bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılabilir. İnternet sitesinde başvurulabilecek üniversiteler, özel kuruluşlar, kamu kurumları, belediyeler ve meslek odaları firmaları yer alır.

İTO Sanayiciye “OSB Radarı” ile Arsa Önerecek İTO Sanayiciye “OSB Radarı” ile Arsa Önerecek

Başvuru testinde betondan numune alınır. Tarama işlemleri ise buna yönelik olarak gerçekleştirilir. Risk tespit raporu ise en kısa süre içerisinde çıkar. Binanın farklı alanlarında alınan karotlar farklı işlemlerin gerçekleştirilebileceği gibi numunelerin laboratuvarda incelenmiş olduğu detaylı bir tarama uzun süreyi gerektirebilir.

Bina sağlamlık tespiti için genel olarak lisanslı firmalar her kattan karot alır. Alınan numuneler inşaat mühendisleri tarafından test edilir. Binada kullanılan betonun taşıma kapasitesine bakılır. Korozyonun oluşup oluşmadığı incelenir ve buna yönelik olarak bina sağlamlık testi raporları gönderilir.

Editör: TE Bilisim