Sabah’ta yer alan bir habere göre, Türkiye’de üst üste yaşanan büyük deprem felaketleri sonrasında depreme karşı ne tür önlemler alınacağına dair açıklamalar da peş peşe gelmeye başladı.

Özellikle DASK gibi deprem sigortası uygulamalarının ne kadar mühim olduğu ortaya çıktı. 

Antalya Sigorta Acenteleri Derneği (ANSAD) yönetim kurulu üyesi Osman Tüken, DASK ile ilgili önemli detayları aktardı.

Doğal Afet Sigortası Kurumu’nun (DASK), metrekare için 1.508 lira olan teminat bedelini 2022 Aralık ayında 3 bin 16 liraya artırdığının altı çizildi. 

DEPREM BÖLGESİNDEKİ 11 İLDEKİ DASK ORANLARI 

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler sonrasında 11 ilde tam bir felaket yaşandı. Zorunlu deprem sigortası verisinin ise bölgede çok düşük olduğu aktarılıyor.

Hatay’da 315 bin konutun 123 bin 441’i, Adıyaman’da ise 89 bin konutun 38 bin 657’sinin bu kapsamda yer aldığı ifade edildi. 

Depremden en çok etkilenen iller arasında yer alan Kahramanmaraş’ta ise 210 bin konuttan 109 bin 445’i, Gaziantep’te ise 339 bin konuttan 213 bin 729’unun bu kapsamda yer aldığı aktarıldı. 

HASSASİYET GİDEREK ARTIYOR

Depremin etkili olduğu illerde ve daha önce deprem yaşanan illerde ise deprem sigortasına karşı hassasiyetin diğer illere göre daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Ege, Marmara ve Akdeniz’e göre Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde sigortalılık oranlarının daha düşük olduğu ifade edildi. 

İSTANBUL’DAKİ ORANLAR ARTIYOR

Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu illerin başında gösterilen İstanbul’da ise oranlar bir hayli dikkat çekti.

Özellikle kamuoyunda çok sık gündeme gelen olası İstanbul depremine karşı deprem bilincinin de yüksek olduğu ifade ediliyor.

İstanbul’da toplam 4 milyon 153 bin konuttan yüzde 64,9’unun yani 2 milyon 693 bin 890’ının zorunlu deprem sigortası kapsamında yer aldığı ifade ediliyor. DASK prim artışındaki detay ise dikkat çekiyor. 

Editör: TE Bilisim