Endeksa’nın verilerine göre, satılık ilan sayısının yüzde 79 ile en fazla artış gösterdiği Adalar’da da durum aynı. Ancak acil satılık ilanlarında yüzde 5’e kadar bir gevşeme fark ediliyor.

Satılık konut piyasası son haftaları oldukça durağan geçiriyor. Deprem korkusunun etksisiyle İstanbul’da fay hattına yakın olan yerlerde satılık ilanı çok ancak alan yok.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerle başlayan daralma seçim sürecinin de etkisiyle devam ediyor. Adalar’da hemen hemen her sokakta satılık ilanı var.

Satılık konut ve fiyatları son iki yılda üç kat arttı. Bu artışın sebepleri arasında fay hattına yakın olan yerlerdeki deprem korkusu sebebiyle gayrimenkul sahiplerinin konutlarını satılığa çıkarması en önemli etken olurken, yüksek talebe karşılık azalan yeni konut üretimi de var.

Buradaki ‘kazançlı’ yatırım ortamından ise en çok yatırımcılar faydalandı. İhtiyaç için konut almak isteyen kitle ise hem yüksek fiyatlar, hem de bankaların konut kredisinde oldukça sıkı bir politika izlemesi neticesinde yeterince erişim sağlayamadı.

Mevcut dönemde ise yatırımcı depremin etkisiyle gayrimenkulden ziyade yeniden altın ve dövize yöneldi. Bu yönelmenin etkisiyle de piyasada şu anda fiyatların bir miktar gevşediği değerlendiriliyor.

Konut Fiyatları 9 Aydır Düşüşte Konut Fiyatları 9 Aydır Düşüşte

Adalar’da da bazı gayrimenkul sahiplerinin bir an önce evlerini satmak için indirime gittikleri gelen bilgiler dahilinde.

Bekle-gör politikasındaki alıcılar, seçimler ardından bankaların konut kredisi kullandırmayı artıracağı yeni bir model oluşturulacağını öngörüyor. Şu anda alımına devam eden kitle ise seçimler ardından yeni bir fiyat artışı dalgası olabileceğini tahmin ediyor.

Türkiye genelinde konut satışları yılın başındaki düşüş grafiğini sürdürüyor. Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.4 daha az konut satıldı. İstanbul’da bu düşüşün payı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti.

Öte yandan rakamlar İstanbul’da konut satış fiyatının son 1 yılda yüzde 156 arttığını ortaya koydu. Depreme ve ilan sayısına rağmen bu yükseliş geçen ay da durmadı.

Endeksa’nın verilerine göre satılık ilan sayısı yüzde 79 ile en çok Adalar’da arttı. Fiyatlar aylık bazda yüzde 6 artarken, ortalama metrekare satış fiyatı 25 bin 882 liraya yükseldi. Ortalama konut fiyatı da 3 milyon 105 bin liraya çıktı.

Editör: TE Bilisim