Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, afet yaşanan illerin yeniden inşası için deprem konutlarının temeli atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bu süreçte; üreticisi, inşaatçısı, işçisi, mühendisi, mimarı ile birlikte ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdi. İş dünyası temsilcileri dinlendi.

Yıllardır eleştirilerin hedefinde olan Türk müteahhitleri bölgeyi yeniden ayağa kaldırmak için var güçleriyle çalışma kararı aldı. Yaşanan deprem felaketi ülke olarak kenetlenmemize vesile oldu. Bu acı durum, birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KARŞILIKLI İYİ NİYET

Sektörden aldığımız bilgilere göre deprem bölgesindeki inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Birçok müteahhit kendilerine gelen yardım tekliflerini düşünmeden kabul etmiş. Ancak müteahhitler ‘kentsel dönüşüm’ konusunda bazı mülk sahiplerinin ‘daha fazla kazanayım’ mantığından şikâyetçi… 

Satılan Her 7 Konuttan 7'si İkinci El Satılan Her 7 Konuttan 7'si İkinci El

“Yaşanan depremlerde kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu anladık. Ancak hâlâ bazı projelerde vatandaşlar ‘1 metrekare daha fazla alayım’ mantığından vazgeçmiyor. Yeni ve güvenli binaların inşasında bizim kadar ev sahiplerinin de anlayışlı davranması gerekiyor” diyorlar…

ANLAMLI DESTEKLER

Türkiye Müteahhitler Birliği de deprem felaketinden etkilenen vatandaşlarımız için anlamlı bir karar aldı. Birlikten yapılan açıklamada “Sektörümüzdeki artan girdi maliyetleri ve küresel konjonktürdeki olumsuzlukların sebep olduğu çok ağır şartlara rağmen aldığımız karar çerçevesinde, üstlenmiş bulunduğumuz kamu projelerine ait 2022 yılından bakiye alacaklarımız ile yapımı hâlen devam eden ya da bu yıl içinde imzalanacak projelere ait 2023 yılında tahakkuk edecek hakedişlerimizden yüzde 1’i deprem bölgesindeki yeniden imarı için bağışlanacaktır” denildi.

Editör: TE Bilisim