TGRT Haber'de yer alan habere göre, gayrimenkul sahibi olan vatandaşların yılda iki defa tek seferde ya da iki taksitle ödediği emlak vergisinin ilk taksitleri bahar aylarında ödenmişti.

2. Taksit ödemeleri için ise son ödeme tarihi araştırılmaya başlandı. Emlak vergisi 2. Taksit ödemelerini 30 Kasım’a kadar tamamlamanız gerekmektedir.

 Bu tarihi geçmesi halinde ödemelere her ay ii belirli oranda gecikme zammı uygulanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür.

Bu vergi, mülk üzerinden oransal olarak alınır. Her yıl emlak vergisi tutarı değişmektedir. Yılda iki defa ve genellikle Mayıs ve Kasım aylarında taksitlendirme yapılır.

İki taksit yerine tek seferde de ödeyebilirsiniz. Mülk sahibi tarafından ödense de mülk sahibi yoksa arsa veya binanın tahsis edildiği kişiler de bu vergiyi ödeyebilir.

Yeni bir mülk atın aldıysanız, emlak vergisi ödeyebilmek için emlak beyanında bulunmalısınız. Bu işlem, “Tapu Taşınmaz Beyan” olarak adlandırılır.

Belediyelerden ya da e-Devlet’ten işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru yapabilmek için ise belirli belgelere sahip olmanız gerekmektedir.

Bunlar; nüfus cüzdanı fotokopiniz, bina ruhsatınız, yapı kullanma izin belgesi fotokopisi ve emlak bildirim formudur.

EMLAK VERGİSİ NASIL VE NEREDEN ÖDENİR?

Emlak vergisi ödemelerinizi mülkün yakınındaki belediyelere başvurarak havale ya da EFT yoluyla ödeyebilirsiniz.

Diğer yandan, internet üzerinden de ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için belediyenin web sitesini ya da e-Devlet kapısını kullanabilirsiniz.

E-DEVLET’TEN EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK İÇİN TIKLAYIN

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF?

Emlak vergisinden muaf olmak için en önemli şart, emlak sahibinin hiçbir geliri ve başka hiçbir gayrimenkulü olmamasıdır. Diğer yandan dul, yetim, emekli, şehit ve gazi yakınları da emlak vergisi ödemekten muaftır. Gayrimenkulü 2022 metrekareden az olanlar da emlak vergisi ödemek zorunda değildir.

Editör: TE Bilisim