Ev kiralarını yükseltmek isteyen ev sahiplerinin yöntemleri de vatandaşları şaşırtıyor. Kiracısını evden çıkartmak isteyen ev sahibi para teklif ederek evi boşaltmasını istiyor.

Ev sahibi ile kiracılar arasında sürekli yaşanan tartışmalara bir yenisi eklendi.

Emlak piyasasındaki hareketlilik konut fiyatlarında da yükselişe neden olurken, kiracısını çıkarmak isteyen ev sahipleri evi boşaltması için para teklif etmeye başladı.

Yeni bir yöntem ortaya çıktı

Ev sahipleri konutları daha yüksek kiralara vermek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Sözleşmesi olan kiracısını çıkaramayan ev sahibi para teklif edenlerde oluyor.

Konut Fiyatları İlk Enflasyonun Altında Arttı Konut Fiyatları İlk Enflasyonun Altında Arttı

Evden çıkmak için ev sahibinden evin satış bedeli üzerinden yüzdelik bedel isteyende oluyor.

Emlak piyasasında yaşanan hareketlilik kiracı ev sahibi tartışmaları arasında gündeme gelen konu üzerine açıklamalarda bulunan Edirne Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Serhat Çeker, sözleşmesi uzun süreli olan kiracıların evden çıkmak için yüzdelik bedel istemesinin sebebinin kurulu düzenini bozarak başka eve geçmek için harcayacağı masrafların karşılanması için olduğu ifade etti.

"Kiralar çok yükselmeye başladı"

Evini satacak ve kredi çekip yeni ev alacak vatandaşların öncelikli olarak kiracısız konut tercih ettiğini belirten Edirne Emlak Müşavirleri Dernek Başkanı Çeker, “Kiralar çok yükselmeye başladı. Kiraların biraz da konut kredilerinde bankalar özel bankalar da yavaş yavaş kampanyalara başladılar. Şu an 1,50’ye kadar konut kredilerinde indirimler başladı.

Böyle de olunca şimdi kiralar da yükselmeye başlayınca birçok vatandaşımız konut almaya çalışıyor. Kiralama yapanlar genelde 1 yıllık olarak sözleşme yapıyor. Bazı kiracılar 10 yıl oturmak için noterden tapuya şer koydurarak sözleşme yapıyor.

Noterden sözleşme tapuya işlendiğinde tapunun satışı yapamıyorsun. Ancak kiracın feragat ederse evi satabiliyorsun. Noterden uzun süreli sözleşme yapılınca kiracının da eli güçlenmiş oluyor. Evi boşaltmak için kiracı evden çıkmak için ev sahibinden yüzdelik istiyor.  

Para istemeye başlıyor. Ben bu daireden çıkarım, feragat ederim her şeyden ama evin satış bedeline göre yüzdelik bir dilim istiyorlar. Buda evden çıkacağı için nakliye ücreti başka evin komisyon gibi giderlerini karşılamak için ev sahibi ve kiracının anlaşmasına bağlı olarak değişiyor" ifadelerine yer verdi.

Noterden uzun süreli sözleşme yapıldığında evin satışını yapacak ev sahibinin kiracının noter üzerinden  yapılan sözleşmeden feragat etmesi halinde ev sahibi evini satabildiğini aktaran Çeker, aksi takdirde tapu üzerinde şer konulduğu için karşılıklı feragat edilmesi için evrak istendiğine vurgu yaptı.  

Ev sahibi ile kiracı arasında uzun süreli noter üzerinde yapılan sözleşmeden kiracı feragat etmeden evi satamayacağını karşılıklı olarak sözleşmeden feragat edilmesi gerektiğini ifade eden Çeker, kiracının taleplerinin karşılanması ve anlaşma sağlanması gerektiğine değindi.

 "Kiracının isteği karşılanmazsa satış gerçekleştirilemiyor"

Noter üzerinden yapılan sözleşmelerde kiracının istediği karşılanmazsa veya sözleşmeden feragat etmezse ev sahibinin konutun satışını hiçbir şekilde gerçekleştiremediğine dikkat çeken Çeker,

 "Evden çıkmak için masraflarının karşılanması için bir bedel talep ediyor. İki tarafında anlaşamaması halinde taraflar mahkeme yoluna başvuruyor.

Buda sürecin daha da uzamasına neden oluyor. Mahkeme sürecine başvurulduğu takdirde en az 6 ay süren mahkeme sonrası sözleşme olduğu için kiracı haklı olarak kabul ediliyor” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim