Doğru lokasyonu belirleyin

Gayrimenkul yatırımları günümüzde yeniden önem kazanmaya başladı. Bu noktada ilk kez ev alacak kişilerin gayrimenkul yatırımı yaparken riskleri minimuma indirmesi gerekiyor.

Uzmanlara göre satın alınacak konutun lokasyonu, konutun değerini doğrudan etkiliyor.  

Lokasyonların seçiminde; eğitim, sağlık ve ulaşım olanakları ve sosyal yaşam kalitesi bütçe ekseninde göz önünde bulundurulması gereken özellikler arasında belirtiliyor.

Araştırma yapın

Günümüzde birçok inşaat firmasının yanı sıra bireysel müteahhitler de çeşitli konut projelerine imza atıyor.

İlk kez ev alacak kişilerin evi inşa eden firmayı veya kişiyi detaylı bir şekilde araştırması gerekiyor.

Uzmanlar bu noktada daha önce yaptığı projelerle güven kazanmış kurumsal firmaların tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bina yaşını öğrenin

Bina yaşı ilk kez ev alacak kişiler için önemli bir ipucu kaynağı olarak öne çıkıyor.

Evin değerini belirleyen en önemli unsurlardan biri olan bina yaşı, aynı zamanda binanın zemini, depreme karşı dayanıklılığı ve geleceği hakkında da önemli bilgiler veriyor.

İlk kez ev alacak kişilerin doğal afetleri ve çevresel faktörleri göz önünde bulundurarak bütçeleri dahilinde yeni evleri tercih etmesi gerekiyor.

Metrekareye dikkat edin

Evin metrekare oranı ve büyüklüğü evin değerini belirleyen bir diğer unsur olarak ön plana çıkıyor.

İlk kez ev alacak kişilerin net ve brüt metrekare oranı arasındaki ayrımı sağlıklı bir şekilde yapması gerekiyor.

Uzmanlar net ve brüt metrekare arasındaki farkı gözeten kişilerin önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlayacağını belirtiyor.

Ek masraflar için bütçe ayırın

İlk kez ev alacak kişilerin daha önce kullanılmamış konutlar satın almadığı takdirde, olası dosya masrafları ve tadilatlar için ek bütçe ayırması gerekiyor.

Uzmanlara göre satın alma işlemi gerçekleştirilmeden önce ev içi kullanım durumun ve eksikliklerin dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi önem taşıyor.

Antalya'da Kiralık ve Satılık Konut Fiyat Artışında Dip Yaptı Antalya'da Kiralık ve Satılık Konut Fiyat Artışında Dip Yaptı

Bina özelliklerini es geçmeyin

İlk kez ev alacak kişilerin bina özelliklerini ve binanın gider kalemlerini göz önünde bulundurması da oldukça önemli.

Binanın ses ve ısı yalıtımı, aidat miktarı, büyüklüğü ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak satın alma kararını doğrudan etkiliyor.

Resmi incelemeleri unutmayın

İlk kez ev alacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise resmi incelemeler olarak öne çıkıyor.

Evin daha önceki döneme ait elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelik borçları, tapu durumu, rayiç bedeli, deprem riski ve raporlarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim